Letica: Mariupolj je kao i Vukovar, to je osveta bolesnog uma; Najteže je kada se u zemlju počnu vraćati crne vreće

20.03.2022. 16:32:00

Ruskoj vojsci osim što je propao tzv. “Blitzkrieg” odnosno brzo osvajanje gradova u Ukrajini a prije svega glavni grad Kijev, Ruska federacija gubi i informacijsko obavještajni rat s Ukrajinom. Potvrđuju to najnoviji podaci s terena. Sinoć su tako pojedini zapadni mediji, ali i Britanski Daily Mail prenio je i objelodanio fotografije i snimke iz bjeloruskih bolnica s početkom ovog mjeseca, koje potvrđuju veliki broj poginulih ruskih vojnika prebačenih upravo u Bjelorusiju. Tamošnji liječnici tvrde kako je u mrtvačnice grada Gomela stiglo 2500 poginulih ruskih vojnika. Sjetimo se Kremlj skriva i znatno umanjuje svoje žrtve tijekom invazije, ali gubi tzv. hibridni rat sa zapadnim medijima i obavještajnim službama. Stručnjak za obavještajno-hibridne sukobe Ante Letica kazao je u HTV-ovoj emisiji “Rat za Ukrajinu” kako je nažalost, očekivao da će Rusi napasti Ukrajinu.

“Ukrajina je dobila informacijski rat”

– Poznavajući nastupe Rusa i ruskih službi ja sam predvidio da to neće biti ograničena agresija, odnosno da neće biti ograničena operacija i domet, nego da će to biti jedna agresija u smislu totalne destrukcije ukrajinske države, te da će sve napraviti da Ukrajina kapitulira, istaknuo je Letica.

Naglasio je kako bi tada ruski predsjednik Vladimir Putin mogao uzeti od Ukrajine ono što hoće i upravljati kako hoće. U ovim ratovima istina se uvijek nalazi negdje u sredini, i jedna i druga strana možda taje prave informacije.

Povećavaju brojeve poginulih i ranjenih s jedne, odnosno druge strane. Sada se stječe dojam da je Ukrajina u prednosti hibridno-informacijskog rata.

– Rekao bih s punom odgovornošću da je ukrajinsko vodstvo posebno predsjednik Volodimir Zelenskij, ali i Ukrajina u cjelini, dobila taj informacijski rat. Dobila je propagandni rat. Mislim da je to jedna od strateškog pogrešaka, koje je napravila Rusija samom agresijom na Ukrajinu, poručio je stručnjak za obavještajno-hibridne sukobe.

Putin je precijenio svoju vojsku

Snimke iz bjeloruskih bolnica potvrđuju veliki broj poginulih ruskih vojnika. Kako suočiti ruske obitelji s činjenicom da njihovi sinovi, mladi ročnici, ginu u Ukrajini.

– O broju poginulih ruskih vojnika, oslonio bi se na procjene stručnjaka, a to je oko sedam do osam tisuća poginulih osoba. I to je još jedna strateška greška Putina, jer je on zanemario što se sve ukrajinskog vojsci i službama dogodilo 2014. pa sve do danas, da to nije više ona Ukrajina, kojoj je on okupirao Krim. To je jedna nova Ukrajina s novim vodstvom, s moderniziranom vojskom, na neki način s osvježenom službom. Precijenio je svoju vojsku, njezine dosege i mogućnosti. U njoj su bili većinom ročnici, naglasio je Letica.

“Najteže je kada se u zemlju počnu vraćati crne vreće”

U svim ratovima je nateže kada se u zemlju počnu vraćati crne vreće s poginulim vojnicima.

– To je najteže i za to treba imati snage i hrabrosti doći kod obitelji i objasniti da je njihov sin, kćerka ili otac poginuli u stranoj zemlji, rekao je.

Neki mediji navode da su Rusi sa sobom vodili pokretni krematorij.

– Ja to nisam vidio i ne mogu o tome pričati relevantno, ali sama pojava tog krematorija na bojištu, odnosno uz bojište je vrlo simptomatična, dodao je Letica.

Ako govorimo o broju poginulih, kada je riječ o ranjenima, tu brojku uvijek treba pomnožiti najmanje s četiri ili pet. To je uvijek nekakva matematika iz velikih ratova.

– Sigurno da je broj, posebno kod napadača, poginulih i ranjenih, u odnosu 1:3 ili 1:5, zavisi o intenziteta napada i obrane. Prema ukrajinskim izvorima taj broj ruskih vojnika je dosta velik što se tiče ranjenih i poginulih. Mislim da će to u budućnosti biti još i više. Iako Putin, po prognozama vojnih analitičara, mijenja sada taktiku, ide na okruženje tih gradova, ide na potpunu destrukciju, da smanji svoje žrtve, a da poveća žrtve na ukrajinskoj strani. Nažalost, tu će poginuti najviše civila, žene i djece, rekao je Letica.

“Putin ide na potpunu destrukciju Ukrajine”

Putin je promijenio javni diskurs, više ne govori o nacistima, nego sada govori o neonacistima u Kijevu. Više ne spominje tezu da Ukrajina nije nacija. Očito se na neki način prizemljio.

Letica je istaknuo kako je Putin prije davao opasne izjave, koje su bile na granici rasizma.

– Sigurno je da stanje na bojištu i gubici koje trpe ruske snage, je jedan razlog zašto Putin mijenja retoriku. Možda želi i međunarodnoj zajednici pokazati da je popustljiv, kazao je Letica.

No, Putin ipak ide na potpunu destrukciju Ukrajine, a posebno na istočnom i jugoistočnom dijelu.

“Onaj tko ima novaca, može voditi rat”

Letica smatra da je Putin u stanju optužiti svoje glavne suradnike za izdaju, ako akcija u Ukrajini neće ići u dobrom smjeru. Svaki rat košta.

– Onaj tko ima novaca, može voditi rat, a onaj tko ga nema, mora pristupiti pregovorima. U Rusiji je stanje teško i bit će još teže. I mi nekad griješimo kad govorimo o Rusima da su bogati, gledajući njihove oligarhe, Rusija je nešto drugo, tamo ima puno siromašnih ljudi, a oni će najviše snositi posljedice ovoga rata, poručio je stručnjak za obavještajno-hibridne sukobe.

“Mariupolj je postao ukrajinski Vukovar”

U Mariupolju živi veliki broj stanovnika koji govore ruskim jezikom. Zašto Rusi uništavaju taj grad? Mariupolj je nažalost, postao ukrajinski Vukovar.

– Mariupolj više nema nikakve važnosti, on je odsjekao pristup Azovskom moru Ukrajini. Mariupolj je kao i Vukovar, nažalost, osveta jednog bolesnog uma, kao što su to radili Srbi 1991., tako i sada Rusi rade 2022. godine. To je samo osveta i ništa drugo, poručio je Letica.

Ovaj rat u Ukrajini je početak ratnog zločina.

– A ovo što će se dogoditi u Mariupolju i još nekim drugim gradovima, to će biti ratni zločin i međunarodna zajednica to treba znati, dodao je.

Putin je potpuno izolirao Rusiju, a on je već poražen, piše HRT.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.