LIGA NACIJA Mađari priredili novu senzaciju, Nijemci pali u Leipzigu, Talijani izbacili Engleze!

24.09.2022. 10:01:00

Liga nacija ponovno nam je donijela rezultat koji će glasno odjeknuti nogometnim svijetom
 
  

Piše: Marko Crnjak

Bitka europskih giganata u Milanu pripala je domaćinima.U srazu Italije i Engleske, dviju selekcija mnogo sretnije prošlosti nego sadašnjosti, sastav Roberta Mancinija slavio je minimalnu 1:0 pobjedu pred polupraznim tribinama San Sira, što dovoljno govori o interesu Talijana za igru svoje nacionalne vrste koja će propustiti veliku ceremoniju Svjetskog prvenstva. Englezi su se plasirali, ali pitanje je koliko će se veseliti prenesu li u Katar pokazano u Ligi nacija.

Obje reprezentacije dinamično su ušle u susret, pri čemu su domaćini lakše dolazili u šanse na račun nerijetko pogubljene engleske obrane, ali Raspadori i Scamacca propustili su dovesti svoje do ranog vodstva. Preživjeli su Englezi početne nalete, ali Harry Kane nikako nije uspio "kliknuti" sa Sterlingom i Fodenom kao podrškom u napadu. Ako je brzina i okretnost s loptom u pitanju, izabranici Garetha Southgatea pokazuju zavidne sposobnosti, ali kada treba povezati nekoliko ključnih dodavanja koji bi kreirali kakvu izglednu šansu, Englezi imaju problem.

image

Gareth Southgate i Harry Kane

 Foto: MARCO BERTORELLO Afp

Harry Kane nije "kliknuo" s napadačkom podrškom u vidu Sterlinga Fodena, stoga je talijanski vratar Donnarumma ostao poprilično nezaposlen u prvom dijelu, s tek jednom potrebitom reakcijom. Italija nije stvarala mnogo prilika u drugoj dionici, ali zato je Raspadori (68) iskoristio jedinu izglednu. Desnicom je neobranjivo potegao za pobjedu i presudio Englezima, koji će iduće izdanje odraditi u nižem (B) ranku. Možda ih taj neuspjeh neće pretjerano zaboljeti iako su prošlom izdanju Lige nacija dosegli Final four, ali izrazito siromašne predstave kojima, čini se, nema kraja, svakako zabrinjavaju fanove iz "kolijevke nogometa".


image

Giacomo Raspadori slavi pogodak vrijedan pobjede

 Foto: MARCO BERTORELLO Afp

Blijedi napadački učinak nije nepoznanica u Southgateovim redovima, kao ni izostanak slavlja. U pet utakmica ovog natjecanja nisu postigli pogodak iz igre, samo je Kane poentirao s bijele točke. Zadnji trijumf upisali su prije pola godine u prijateljskom ogledu s Obalom Bjelokosti, dok u Ligi nacija broje dva remija i tri poraza. Posljednji put kada su Englezi ostali bez pogotka tri utakmice zaredom bilo je 2000. godine. Obrana im također nije najsretnija točka. Jamie Carragher, nekad igrač Liverpoola a danas stručni komentator, ustvrdio je i prije ogleda da izbornik Southgate još nije odabrao zadnju liniju. Na poziciji stopera ne nazire se sigurna opcija, iako je Eric Dier - suigrač Ivana Perišića u Tottenhamu - pokazao solidno izdanje i očistio pokoju opasnost u svom kaznenom prostoru.

Nova senzacija Mađarske

Dok se Englezi nikako ne mogu probuditi iz noćne more, reprezentacija Mađarske nastavlja živjeti snove. U Leipzigu su srušili Nijemce 1:0 i došli na korak do Final foura u "skupini smrti", gdje su im šanse za to bile gotovo nepostojeće. Adam Szalai (17) vrhunskim pogotkom petom preusmjerio je ubačaj iz kuta u mrežu Ter Stegena, a spektakularan pogodak bit će vrijedan završne faze natjecanja ako Mađari izbjegnu poraz u ponedjeljak. Tada im na Puskas Arenu dolazi Italija, što znači da će izbornik Marco Rossi možebitno rastužiti milijune svojih sunarodnjaka, a od Mađarske učiniti pravu senzaciju Lige nacija. Put do utakmice odluke izgledao je nevjerojatno - zakoračili su minimalnom pobjedom nad Englezima, zatim pali u Ceseni protiv Italije, izvukli remi u prvom ogledu s Nijemcima, a onda raspametili prvog svog protivnika s 4:0 u Wolverhamptonu.

image
 Foto: JOHN MACDOUGALL Afp

Standings provided by SofaScore

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.