Liječnici i HZZO u svađi oko utvrđivanja oboljenja od covida: 'Ovo je smijurija, kao iz Alana Forda'

24.12.2020. 08:59:00

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u srijedu su oštro reagirali na priopćenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje vezano uz njihov prijedlog postupka za utvrđivanje oboljenja od covida-19 kod liječnika.

"HZZO je već prije nekoliko dana priopćio, povodom tog prijedloga, kako se neke profesije ne može dovoditi u podređeni ili privilegirani položaj u odnosu na druge - a oni sami su, kao osiguravatelj, u nadređenom, privilegiranom i monopolističkom položaju u odnosu na druge. Mi u HUBOL-u smo se pokušali sabrati od ove smijurije od odgovora, koji kao da dolazi iz Alan Forda...kada su došle i konačne službene odbijenice HZZO i HZJZ", poručili su iz HUBOL-a u oštrom priopćenju pod nazivom "HZZO ili Hrvatski Zavod Za Obmanjivanje - život u zemlji Alana Forda".

HUBOL i Hrvatska liječnička komora bili su zatražili od nadležnih institucija da se, u dijelu postupka utvrđivanja načina oboljenja od covida-19, zauzme jasan stav kako je svaki liječnik zaposlen u sustavu zdravstva u mreži javne zdravstvene službe zaražen upravo na radnome mjestu.

Time bi se, smatraju u HUBOL-u, postupak priznavanja profesionalne bolesti osnovom covid-19 ubrzao i učinio efikasnijim i jednostavnijim.

"Pribavljanje opsežne dokumentacije kojom se dokazuje da se liječnik zarazio upravo na radnom mjestu usporava cjelokupni postupak, čime se znatno otežava ostvarivanje prava na naknadu", upozorili su.

Iz HZZO-a je, pak, povodom njihova prijedloga da se liječnicima i zdravstvenim radnicima prizna profesionalna bolest covid-19 bez posebnog postupka, u ponedjeljak priopćeno kako se neke profesije ne može dovoditi u podređeni ili privilegirani položaj u odnosu na druge.

Izvor: tportal.hr/Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.