Liječnik sakrio tijelo žrtve Srebrenice: 'Zakopao je ostatke u svoje dvorište pa izgradio fontanu'

21.09.2023. 15:49:00

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) objavio je da su nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani u srijedu u dvorištu kuće Nebojše Mraovića, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerojatnije s područja Srebrenice. Protiv njega je pokrenuta istraga. 

"Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve doneseni su u Brčko, neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerojatnije je to učinio vlasnik parcele. Zbog toga slučaja otvorena je i istraga nadležnog tužiteljstva", navode iz Instituta, prenosi Detektor.ba

Posmrtni ostaci bit će prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje obrade i izuzimanja uzoraka s ciljem utvrđivanja identiteta DNK metodom. Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta, rekla je da se radi o ljekaru Mraoviću, koji je zapravo ortoped. 

"Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zapravo su ti posmrtni ostaci doneseni na područje Srebrenice 1997. godine i navodno je gospodin Mraović proučavao te posmrtne ostatke, a 2012. godine ih je zakopao u svoje dvorište, a potom je preko njih izgrađena i fontana", objasnila je Fazlić.

FOTO : Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Traga se za ostacima 100 osoba 

Dodala je da se na području Brčko distrikta još uvijek traga za posmrtnim ostacima 100 osoba te podsjetila da je posljednja ekshumacija bila prošle godine.

Iz Državnog tužilaštva priopćeno je da je stručni suradnik u Posebnom odjelu za ratne zločine koordinirao proces ekshumacije na području Brčkog, na lokalitetu dvorišta u mjestu Srpska Varoš, u kojem su pronađeni posmrtni ostaci jedne muške osobe. Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvi bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice, nestaloj 1995. godine.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: hk/INO BiH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.