“LIJEPO JE VRATITI SE”: Ukrajinski branitelj Prebeg ponovo u Hrvatskoj, evo zašto je Saudijska Arabija posredovala

22.09.2022. 17:08:00

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, kojeg su u travnju u Ukrajini zarobili Rusi, a oslobođen je u razmjeni zatvorenika, stigao je u Zagreb zrakoplovom Lufthanse.

Poslije slijetanja, vozilom Hitne pomoći prevezen je u KB Dubrava.

Prije ulaska u bolnicu Prebeg je dao kratku izjavu za medije.

– Lijepo je vratiti se u Hrvatsku. Zadnjih pet mjeseci mi je bilo jako teško, rekao je oslobođeni Hrvat.

– Trenutno se osjećam dobro, ali ćemo napraviti neke pretrage za svaki slučaj, izjavio je Prebeg.

Prebeg je među deset stranih boraca koji su završili u zatočeništvu, no Rusi su ih jučer ipak oslobodili posredstvom Saudijske Arabije, čije su ih vlasti prevezle u Arabiju. Premijer Andrej Plenković jučer je razgovarao s Prebegom. – Ono što je najvažnije, čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju, vrlo je zadovoljan. Sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući – kazao je Plenković.

Prebegova sestra je ranije danas u razgovoru za Jutarnji list rekla da joj se brat javio i da potvrdio joj da se dobro osjeća. Rekla je i kako je mislila da ga nikad više neće vidjeti.

– Kako se osjećam? Pa, presretna sam, naravno. Mislila sam da ga više nikada neću vidjeti s obzirom na to kakva je bila situacija proteklih mjeseci s njim – rekla je sestra za Jutarnji.

Miro Kovač, bivši hrvatski diplomat, gostujući u studiju Večernji TV-a, osim ratnog stanja u Ukrajini i posljednjih najava Vladimira Putina o mobilizaciji i uništenju, komentirao je i oslobađanja hrvatskog državljana Vjekoslava Prebega kojeg su Rusi zarobili kao ukrajinskog borca i oslobodili. Komentirao je snagu diplomatskih poslova koji su doveli do oslobađanja.

– Ti poslovi moraju ostati nevidljivi. To nije za javnost, to ide preko drugih kanala za koje javnost ne bi trebala niti snati. Važnu je ulogu u tome odigrala Saudijska Arabija koja se pozicionirala kao posrednik, kao primjerice i Turska. Činjenica je da je Saudijska Arabija tradicionalno bila u savezu s SAD-u, ali zadnjih godina je otvorena za suradnju i prema Rusiji. Oni se time emancipiraju, pokazuju da nisu samo uz SAD i to je princ Saudijske Arabije ovom akcijom jasno pokazao; dakle da može i s jednima i drugima razgovarati, pa su ih i Rusi uzeli kao ozbiljnog partnera. Osim Prebega, tu i američkih i britanskih vojnika koji su oslobođeni. Time se diže rejting Saudijske Arabije, koja pak time želi popraviti i iznimno loš rejting nakon slučaja pogibije novinara u Turskoj. Ovaj sadašnji angažman Saudijaca ide isključivo na korist onima koji se, srećom, vraćaju svojim kućama – kazao je Kovač tijekom gostovanja na Večernji tv-u.

Dodao je u razgovoru s novinarkom Lanom Kovačević da Rusija s druige strane, pak, prihvaća taj angažman Saudijaca jer na taj način želi osnažiti one zemlje koje ne prihvaćaju tek tako Američku vodeću ulogu u svjetskom poretku.

– SAD je još uvijek jak i svjetski dominantan u puno segmenata, a jedina su im konkurencija Kinezi, posebno u tehnološkom smislu. Ovaj je rat, također, pokazao da ruska vojska Američkoj vojsci nije prijetnja. Prijetnja je nuklearno oružje. Amerikance zabrinjava tek kineska mornarica i time se trenutno bave u smislu tjesnaca i morskih prolaza koji su punktovi za svjetsku trgovinu pod kontrolom Amerikanaca. No, Kinezi na drugim područjima drže u šaci Amerikance. Uglavnom, na svjetskom poretku, odnosno i kroz ovaj rat u Ukrajini, pratimo natjecanje Zapadnoga svijeta, kojeg predvodi SAD i onih zemalja koje ne žele prihvatiti dominaciju Zapada, poput Turske i Saudijske Arabije. Upravo je zato Rusima u interesi da se podigne rejting Saudijske Arabije zbog čega su pristali s njima na pregovore i oslobađanje zarobljenika – dodao je Miro Kovač za Večernji tv.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Jutarnji list/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.