LIPANJSKE ZORE - ČAGALJ OSLOBAĐANJE DOLINE NERETVE: Sjajnu akciju kodnog naziva ‘Čagalj’ vodio je Janko Bobetko

11.06.2021. 14:25:00

Oslobađanje desne obale rijeke Neretve od srpskih snaga započelo je na današnji dan, 11. lipnja 1992. godine i to operacijom “Lipanjske zore” koja se ponegdje naziva i “Čagalj”

HVO potpomognut 4. Splitskom brigadom HV-a krenuo je iz šest pravaca, a od postrojbi HVO-a u akciji su sudjelovale Kažnjenička bojna, Poskok bojna, dvije postrojbe HVO-a iz Čitluka i Ljubuškog, 5. ilićka bojna HVO-a Mostar, 4. bojna HVO-a Mostar, satnija 2. bojne rudničke HVO-a Mostar te pripadnici civilne i vojne policije. U Mostaru su u to vrijeme bile Vojna policija, civilna policija, dio 2. bojne HVO-a Mostar i Samostalni mostarski bataljun. Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara.

U jednom danu oslobođena čitava desna obala rijeke Neretve

Toga 11. lipnja hrvatske su snage ušle u Vojarnu “Stanislav Baja Kraljević” i naselja Rodoč i Jasenica te u krug razorene tvornice Aluminij svladavši žilav neprijateljski otpor. U tim borbama, uništena su dva tenka JNA T-34, koja su se nalazila na brdu iznad Jasenice. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve.

No, bio je to veći peti dan ove opsežne akcije koja je pokrenuta pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka, zapovjednika Južnog bojišta i zapovjednika Općinskog stožera HVO-a Mostar pukovnika Jasmina Jaganjca. Odmah u prva dva dana poginulo je deset pripadnika HV-a, a u tom periodu je oslobođeno područje Čapljine u čemu posebnu zaslugu imaju postrojbe HVO-a iz Čitluka, Gruda, Ljubuškog i Čapljine te vojnici 4. gardijske brigade HV-a i 156. brigade HV-a.

Prvi poraz JNA u BiH

Združene hrvatske snage (HVO, HV i HOS) operacijom Lipanjske zore koja je potrajala do 26. lipnja, oslobodile su dolinu rijeke Neretve odnosno općine Mostar, Čapljina i Stolac. Oslobođeno je područje od oko 1.800 četvornih kilometara s gradovima Mostar, Čapljina i Stolac te njihovom okolicom, a nekim mjestima (poput Ošanića kod Stoca) hrvatske snage su izbile današnju međuentitetsku crtu razgraničenja.

Tom odlučnom akcijom dijelom su spriječeni napadi srpskog agresora na Južnu Dalmaciju, a u potpunosti na Srednju Dalmaciju što je u potpunosti spasilo Dalmaciju od katastrofe. Lipanjske zore su ujedno i prvi poraz JNA u ratu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: Snježana Vučković/foto: Facebook/HVO

Autor: