Litra ulja je u Njemačkoj koštala 5 eura, sad je jeftinija nego kod nas, a za sve su kriva ova tri poteza vlade

26.06.2022. 16:54:00

Inflacija ne udara svakoga jednako, pa je tako nakon ogromnog skoka cijena, nestašica, pa čak i redukcija u trgovinama kilogram brašna u Njemačkoj dvostruko jeftiniji nego u Hrvatskoj, i to u istom trgovačkom lancu, piše RTL.

Sredinom travnja je litra ulja u Njemačkoj košta 4,99 eura ili 37,42 kune. Jučerašnja cijena istog ulja u istom dućanu u Berlinu je 1,79 eura, odnosno 24 kune manje. Konkretnije, sadašnja cijena ulja u Njemačkoj je ista kao prije rata u Ukrajini i inflacije.

Zasad nema naznaka da bi se sličan trend mogao dogoditi i u Hrvatskoj. Ulje je u Zagrebu skuplje za čak 5,07 kuna. Već spomenuto brašno u Njemačkoj košta 45 centi po kilogramu ili 3,37 kuna. U Hrvatskoj je ista količina i to u najjeftinijoj varijanti – 3,92 kune skuplja.

I mlijeko je u Njemačkoj pojeftinilo za kunu, dvije po litri, a da je kilogram šećera 57 lipa jeftiniji. Kad se sve zbroji za ulje, brašno, mlijeko i šećer prosječni će Nijemac u trgovini ostaviti 10,65 kuna, odnosno 1,42 eura manje nego prosječni Hrvat. Uz to, benzin u Hrvatskoj i Njemačkoj košta jednako. Doduše, Nijemci dizel plaćaju 15,15 kuna. No, plaće i mirovine u obje zemlje su – tu negdje.

Dok hrvatski građani negoduju zbog visokih cijena, država pokušava ublažiti njihov rast. Ponekad je dobro malo i “prepisivati”. Njemačka je od početka godine uvela tri seta protuinflacijskih mjera. Smanjili su porez na gorivo za gospodarstvo, subvencionirali posebno pogođene tvrtke te uveli nove porezne olakšice.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Shutterstock

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.