Litva pruža potporu Ukrajini s kupnjom raketnih sustava za protuzračnu obranu

28.06.2023. 10:51:00

Kupnja i isporuka NASAMS sustava za jačanje protuzračne obrane Ukrajine

Litva je odlučila kupiti dva raketna sustava za protuzračnu obranu NASAMS kako bi pružila pomoć Ukrajini u jačanju svoje sigurnosti. Ministarstvo obrane baltičke zemlje objavilo je u srijedu da su potpisali ugovor o nabavi ovih sustava za Ukrajinu. Prema izjavi litavskog predsjednika Gitane Nausede, koji je boravio u posjetu Kijevu, sustavi će biti isporučeni u najkraćem mogućem roku.

Ugovor je potpisan između Litve, Norveške i norveškog proizvođača Kongsberg Gruppena. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 9,8 milijuna eura, a Litva će osigurati isporuku dva raketna sustava NASAMS u roku od tri mjeseca. Ova akcija Litve rezultat je hitnog zahtjeva Ukrajine za pomoć u jačanju protuzračne obrane, s obzirom na ruske napade na vojne i civilne ciljeve, kako se navodi u priopćenju ministarstva obrane.

Susret Nausede i Zelenskog: Razgovori o članstvu u NATO-u i podršci Europske unije

Danas će se predsjednik Nauseda susresti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu radi razgovora o težnji Ukrajine za ulaskom u NATO savez. Zelenskij je ponovno naglasio potrebu za "političkom pozivnicom" za Ukrajinu u članstvo NATO-a, koju očekuje na samitu članica saveza koji će se održati u Litvi 11. i 12. srpnja.

Članice NATO-a trenutno razmatraju dodatne korake za jačanje veza s Ukrajinom kako bi podržale njezinu težnju za članstvom, ali postoje razlike u pristupu tome pitanju. Litva se ističe kao jedna od zemalja koja snažno podržava ulazak Ukrajine u NATO i Europsku uniju.

Na sastanku između predsjednika Nausede i Zelenskog, razgovarat će se o "dnevnom redu samita NATO-a", pregovorima Ukrajine o članstvu u Europskoj uniji te europskoj potpori koja se pruža Ukrajini, kako je priopćio ured predsjednika Nausede, prenosi 24sata.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/NASAMS

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.