LJEPOTICA MUNDIJALA Portugal slavi u ludnici od utakmice, Ronaldo ispisao povijest

24.11.2022. 19:38:00

Portugal je s 3:2 pobijedio Ganu u ludoj utakmici u kojoj je prvi gol pao tek u 65. minuti
 
  

PORTUGAL - GANA 3:2 (Ronaldo 65‘ (11m), Felix 78‘, Leao 80‘/Ayew 73‘, Bukari 89‘)

PORTUGAL: D. Costa - Cancelo, Dias, Pereira ????, Guerreiro - Fernandes ????, Neves (Od 77. Leao ⚽), Otavio (Od 56. W. Carvalho) - Silva (Od 88. Palhinha) - Felix ⚽ (Od 88. Mario), C. Ronaldo ⚽ (Od 88. Ramos)

GANA: Ati - Seidu ???? (Od 67. Lamptey), Djiku, Amartey, Salisu (Od 90+2 Semenyo), Baba - Kudus ???? (Od 77. Bukari ⚽), Partey, Samed (Od 90+2 Kyereh), A. Ayew ????⚽ (Od 77. J. Ayew) - Williams ????


Izvještaj piše: Marko Crnjak

Portugal je dugo tražio način za probiti gusti ganski blok, a kada ga je pronašao putem diskutabilnog kaznenog udaraca u drugom poluvremenu, vidjeli smo još četiri zgoditka i konačnih 3:2 za društvo Cristiana Ronalda, koji se nije propustio upisati u povijesne knjige. S druge strane, Gana je dokazala da se može nositi sa svakim protivnikom u zahtjevnoj skupini H.

Mnogo se upitnika pojavljivalo na imenu Cristiana Ronalda, koji još uvijek vodi glavnu riječ u gornjoj liniji Portugalaca unatoč slabašnoj minutaži u Manchester Unitedu, sada mu bivšem klubu. Ronaldo je imao šansu u stilu započeti putovanje na petom Mundijalu na kojem se pojavljuje, ali izgleda da još uvijek nije povratio golgeterske navike. Iako se u prvom dijelu igralo isključivo na polovici Afrikanaca, Portugal nije znao probiti gusti dvostruki blok, pa je najbolja šansa stigla nakon poklonjene lopte Sameda. No, Ronaldo je loše primio upućeno dodavanje Otavija i znatno si smanjio šanse za realizaciju, a vratar Ati lako stigao se pojaviti dovoljno blizu portugalskoj sedmici da mu uskrati svaku mogućnost pogotka. Nedugo zatim imao je još jednu sjajnu gol-šansu, Guerreiro mu je ubacio loptu ‘kao naručenu‘, ali Ronaldo je glavom gađao daleko od okvira.

Ključni igrač Portugala u svom optimalnom izdanju iskoristio bi barem jednu od ovakvih šansi. Mrežu je zatresao u 31., ali sudac mu je brzo signalizirao da nema potrebe za slavljem zbog prethodno napravljenog prekršaja na svom čuvaru. Bio je to još jedan od onih duela u kojem postoji kontakt, a upitan je intenzitet, što je još više došlo do izražaja u slučaju kaznenog udarca za Portugal. Ronaldo je završio na zemlji nakon duela sa Salisuom, glavni sudac pokazao je na bijelu točku i tako donio odluku o kojoj će se vjerojatno još oglašavati sudačka ekspertiza. Ronaldo je ostao siguran u 65. minuti i postao prvi igrač u povijesti nogometa s pogotkom na pet različitih Svjetskih prvenstava.

Ganci su se dotad nadali bodu, s afričke strane nije postojala nikakva ambicija za pun plijen, jedino je Kudus pokoji put pokušavao s distance, ali nedovoljno dobro da bi savladao Costu. Isti igrač vješto je pronašao A. Ayewa, što će se zamjeriti Pereiri koji je propustio loptu kroz noge, stoga A. Ayew (73) nije imao poteškoća pred polupraznim vratima Portugalaca. No, kvaliteta je ipak presudila. Prije nego su se Ganci stigli vratiti svom prvom postulatu dvostruke obrane, Bruno Fernandes udijelio je dvije presudne lopte u razmaku od tri minute. Prvu je iskoristio dotad skromni Felix (78), a drugu Rafael Leao (80) tri minute nakon ulaska s klupe.

Fernandes nije bio tečan u prvom poluvremenu, ali dvije lopte kojima je izbacio protivničku obranu iz ravnoteže i ponudio suigračima izgledne šanse dovoljne su za iskupljenje, pa i više od toga. A stigao je i drugi gol Ganaca, u 89. minuti Bukari se provukao među dvojicom portugalskim stopera i iskoristio ubačaj Babe Rahmana. Gol će djelomično ponovno ‘na dušu‘ Pereire, a i Cancelo je prelako ispao prilikom ubačaja. Na kraju gledatelji mogu biti zadovoljni, jer od ranovečernje uspavanke meč se pretvorio u neizvjesnu borbu, koja je ipak zasluženo pripala Portugalcima.

SVE GOLOVE NA UTAKMICI, UKLJUČUJUĆI I ONAJ PONIŠTENI, POGLEDAJTE OVDJE.

Standings provided by Sofascore

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Sportske novosti/Marko Crnjak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.