Ljeto i liste čekanja: Upozorenje Ministra Beroša o prilagodbi rada bolnica za vrijeme godišnjih odmora

06.06.2023. 10:31:00

Duge liste čekanja mnoge pacijente širom Hrvatske tjeraju u očaj, a najgore je tijekom ljeta kada izvršenost pada ispod 50 posto za čitav niz dijagnostičkih pretraga u bolnicama.

Ministar Vili Beroš u naputku koji je poslao ravnateljima bolnica upozorava kako liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge premašuju osam mjeseci, zbog čega organizaciju rada bolnica tijekom ljeta treba prilagoditi tako da se svo vrijeme osigura pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita svih pacijenata, piše Dnevno.hr.

“Osobito se to odnosi na pružanje pravovremenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se kontinuirano moraju provoditi kako se liste čekanja ne bi dodatno prolongirale”, ističe ministar.

Na pregled isti dan

Ministar preporučuje da tijekom ljetnih mjeseci godišnji odmor u isto vrijeme ne bi trebalo koristiti više od trećine liječnika i medicinskih sestara na istom odjelu ako su im liste čekanja dulje od osam mjeseci, što znači da ljeti medicinsko osoblje ne bi trebalo ići na duge godišnje odmore od četiri i više tjedana.

Liste čekanja veliki su problem hrvatskog zdravstva iako oni koji mogu putovati mogu i znatno skratiti svoju listu. Dok se npr. u OB Sisak na prvi pregled čeka 335 dana, u čakovačkom Medikolu na pregled ćete doći isti dan.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.J.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.