LJUDI OVO MORAJU ZNATI Od danas sve poskupljuje! ‘Gore’ idu toaletni papir, higijenske potrepštine, kava, dječja hrana…

01.03.2023. 09:14:00

I kad su se građani tek navikli na novogodišnji rast cijena, čini se da nas pravi val poskupljenja tek očekuje. Kako se može čuti iz raznih izvora, u ožujku će poskupiti sve, od higijenskih potrepština, sokova, kave, pahuljica.

O najavljenim poskupljenjima razgovarali smo s predsjednikom Udruženja za trgovinu HGK Ivicom Katavićem koji nam je na pitanje hoćemo li od danas na policama trgovina vidjeti nove skuplje cijene rekao kako kako se sutra možda neće dogoditi ništa ili eventualno malo toga.

Poskupljuju proizvodi iz uvoza

“Čak i ako se danas donesu cjenici s novim višim cijenama, oni neće odmah stupiti na snagu jer trgovine imaju i nešto zaliha”, kaže Katavić koji ističe kako trgovci nemaju izbora nego se prilagoditi jednom kada dobavljači dignu cijene.

“Govoreći o novim poskupljenjima, tu se uglavnom se tu radi o proizvodima iz uvoza, ne o prehrambenim proizvodima domaćih proizvođača koji čine veći dio potrošačke košarice”, govori Katavić.

Predsjednik Udruženja za trgovinu HGK objašnjava kako je riječ o dobavljačima s globalnog tržišta, njih 60-ak.

“Oni smatraju da će ove godine stopa inflacija biti 10 posto i onda će vjerojatno za taj postotak dići cijene svojih proizvoda”, kaže.

‘Moramo se pripremiti na korekcije’

Jedan od tih dobavljača je i prehrambeni div Nestle, kaže Katavić. koji na hrvatskom tržištu prodaje dječju hranu, kavu, pahuljice, kekse. čokolade i razne druge proizvode.

“Oni će korigirati cijenu svojih proizvoda, ali još se ne zna u kojem postotku. Što se tiče drugih poskupljenja, očekuje se rast cijena kozmetike, higijenskih potrepština, pića, nešto manje prehrane”, kaže Katavić.

Kako je riječ već o drugom udarcu na džep potrošača od nove godine, pitamo ga što nas čeka do kraja 2023.

“Ovakvih divljanja cijena vjerojatno više neće biti, ali moramo se pripremiti na korekcije”, zaključuje Katavić.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Krešimir Ceatar

Izvorni autor: Ivana Jurišić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.