LOGORAŠI DIŽU TUŽBU PROTIV SRBIJE, traže odštetu – država će osigurati novac!

04.03.2020. 12:09:00

S obzirom na to da je od zatočenja u brojnim srpskim logorima prošlo više od dva desetljeća, a ništa se u smislu utvrđivanja odgovornih i odštete logorašima nije pomaknulo s mrtve točke, Dragutin Guzovski, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije, u lipnju 2018. godine pokrenuo je proceduru privatne tužbe protiv Republike Srbije.

Angažirao je odvjetnički tim u Vukovaru i uz njihovu pomoć dva odvjetnička tima u Novom Sadu te podnio tužbu zbog nezakonitog lišavanja slobode, deportacije i odvođenja u koncentracijske logore te nepoštovanja Ženevske konvencije. Njegov su put slijedila još 44 logoraša, a Guzovski kaže kako su održana sva pripremna ročišta, sve su tužbe prihvaćene i u postupku su glavne rasprave.

– Slijedom tih događanja održali smo niz razgovora i sastanaka u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Delegaciju HDLSKL-a primio je i premijer Andrej Plenković, koji je saslušao sve naše argumente i ustvrdio kako je, uz rješavanje sudbina nestalih osoba, pitanje logoraša kao stradalničke populacije prioritet Vlade RH. Preporučio je da se nastavi podizanje pojedinačnih privatnih tužbi protiv Srbije za naknadu nematerijalne štete koja je prouzročena teškim fizičkim i psihičkim maltretiranjima u koncentracijskim logorima diljem Srbije, ali i na tada okupiranim područjima Hrvatske – rekao je Guzovski.

Istaknuo je kako je prošloga tjedna bio na sastanku kod ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, kada je dogovoreno da će Vlada RH osigurati pet milijuna kuna za podizanje pet tisuća tužbi tijekom ove godine, odnosno kako će se svi troškovi akontacije za podizanje tužbi financirati iz državnog proračuna. Vlada će ubrzo imenovati i stručno operativno povjerenstvo u čijem će sastavu biti više ministara i predstavnik HDLSKL-a.

– Povjerenstvo će koordinirati aktivnosti vezane uz podizanje tužbi i u njegov će rad biti uključena i stalna predstavnica RH na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ono će davati svu stručnu i logističku potporu kako bi tužbe što prije postale operativne. Može se očekivati kako će ih u prvom ročištu Srbija odbijati, međutim kada one dođu na Visoki sud, Hrvatska će imati “alat” i moći predočiti međunarodnoj zajednici kako se radi o pet tisuća podnesenih građanskih tužbi za naknadu nematerijalne štete zbog zlostavljanja u logorima – naveo je, dodajući kako su tužbe potkrijepljene i presudama iz Haaga, u kojima se decidirano navodi postojanje određenih elemenata genocida i počinjenje teških ratnih zločina nad hrvatskim braniteljima i civilima.

Istaknuo je kako moraju iskoristiti sve pravne instance u Srbiji kako bi, ako to bude potrebno, postupke mogli prebaciti na Europski sud za ljudska prava. Budući da je Srbija u postupku pregovora s Europskom unijom, Guzovski očekuje kako toj državi neće biti dopušteno zatvaranje poglavlja 23 i 24 dok se ne riješe pitanja nestalih i logoraša.

– Imamo spoznaju da je kroz brojne logore prošlo više od 30 tisuća hrvatskih državljana, civila i branitelja, međutim prema europskim standardima resorno ministarstvo priznaje status logoraša samo onima koje je popisao Međunarodni crveni križ i takvih je evidentirano 7802 – rekao je.

HDLSKL ima 5653 registrirana člana, no Guzovski je pozvao i logoraše koji nisu njihovi članovi da im se jave radi podizanja pojedinačnih tužbi protiv Srbije, ističući kako će država za sve osigurati potrebna sredstva za podizanje tužbi.

Guzovski je istaknuo kako će troškovi akontacija za podizanje tužbi biti podmireni iz državnog proračuna. Iz HDLSKL-a ističu kako novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja briše limit po kome je potrebno najmanje 72 sata biti lišen slobode da bi netko stekao status logoraša. Time je, kažu, ispravljena nepravda, jer do sada oni koji su likvidirani na Ovčari nemaju status logoraša.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.