Logoraši nakon provokacije u Kninu: Nismo primijetili da su se oglasili Pupovac, Milošević i slični!

30.01.2021. 14:49:00

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije​ nakon provokacije srpskog teologa u Kninu traži da hrvatske vlasti promptno reagiraju na sve koji vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda i pokušavaju provoditi projekt SANU u Hrvatskoj.​

"Od hrvatskih institucija zahtijeva se promptna reakcija, privođenje i procesuiranje svih velikosrba, četnika i onih koji se usude vrijeđati osjećaje hrvatskog naroda i pokušavaju provoditi projekt Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) na teritoriju Hrvatske"​, priopćeno je iz tog društva.

Inače, u Memorandum SANU-a iz 1986, među ostalim, postavljeni su zahtjevi za ujedinjenjem svih Srba u teritorijalnu cjelinu.

U reakciji na slučaj "humanitarca" i teologa iz Srbije koji je nedavno objavio svoj video-uradak s kninske tvrđave i koji Knin, među ostalim, naziva srpskim, poručili su da se prelila čaša strpljenja i tolerancije zla koje se događa na teritoriju RH.

​Podsjećajući da je nakon završene operacije "Oluja" i dolaska u Knin predsjednik Franjo Tuđman izjavio​ da oslobađanje Knina znači više negoli samo osvajanje hrvatskoga područja i hrvatskoga grada​, ali i da znači stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske države za stoljeća unaprijed​, ističu kako je teško za povjerovati ​da se ​i predsjednik RH Franjo Tuđman prevario u svojoj procjeni.

U priopćenju podsjećaju i na neka veilkosrpska (ne) djela ​koja su se dogodila u zadnje vrijeme​ i ističu izvješće SOA-e o jačanju četništva na prostoru RH. Upozoravaju, uz ostalo, na pronađen arsenal oružja kod ​S​rbina u selu Vera kod Vukovara, razbijanje spomen-ploče u Tepljuhu postavljene u sjećanje na logoraše koji su bili zatočeni u srp​s​kim koncentracijskim logorima u Kninu (Tvrđava, Stara Bolnica, Kula, Vojarna, Golubić...)​. 

"Tu je i uništavanje drugih obilježja iz Domovinskog rata, terorističkog čina aboliranog četnika Milorada Arsenića bacanje bombe na djelatnike HEP-a i teškog stradavanja djelatnika, vrijeđanje osjećaja hrvatskog naroda i simbola hrvatske državnosti od četnički orijentiranog člana srpskog izaslanstva Miloša Stojkovića na Kninskoj tvrđav​i. Na istoj tvrđavi na kojoj je tijekom Domovinskog rata uspostavljen logor u kojem su na najokrutnije načine mučeni hrvatski branitelji i civili. Sa zidina na kojima srpski ​tzv. ​izaslanik snima video-uradak na najokrutniji način u smrt su odlazili logoraši​", navode, uz ostalo,

u priopćenju.

Smatraju da treba donijeti zakon o zabrani veličanja svih totalitarnih režima koji su harali ovim prostorima kao i zabrane agresorskih jugoslavenskih i velikosrpskih simbola u RH, primjerice crvena zvijezda petokraka, kokarda.

​"​Nismo primijetili da su se oglasili Pupovac, Milošević i slični o ​tom skandaloznom činu, kao ni o činu terorizma Milorada Arsenića, a svakodnevno imaju medijskog prostora​.​ Nažalost, postoje i dežurni hrvatski higijeničari koji se također ne oglašavaju po ovim pitanjima, dok će svi oni okupirati nacionalni medijski prostor ako je problem počinio hrvatski branitelj ili član njegove obitelji. Ali nadajmo se da će se dogoditi promjena stajališta koju je započeo predsjednik RH Zoran Milanović spoznavši da je ​Za dom spremni braniteljski pozdrav iz Domovinskog rata​", stoji u priopćenju​.

Zahtijevajući od institucija promptnu reakciju za sve one koji se usude vrijeđati osjećaje hrvatskog naroda i pokušavaju provoditi projekt SANU na teritoriju RH, poručili su: ​ "Ako su oni pojedinci u sustavu koji trebaju reagirati nesposobni -  neka odstupe, ako griješe iz neznanja - neka odstupe, a ako griješe s namjerom - onda njih treba procesuirati​", zaključuje se na kraju priopćenja.

Hrvatska je u četvrtak zatražila ispriku Srbije i najavila slanje prosvjedne note nakon što je član srbijanskog izaslanstva nazvao Knin "srpskim i okupiranim" i poželio da se nad njim ponovno vijori srpska zastava. Miloš Stojković bio je u izaslanstvu predvođenom državnim tajnikom u srbijanskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je obilaziloSrbe u Šibensko-kninskoj županiji u povodu vjerskog blagdana.

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: mn/h/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.