Logoraši tvrde da ih je tukao ‘fino i školovano’: Danas mu se sudi u Osijeku

27.03.2024. 10:43:00

MAJOR MEDIĆ PRED SUDOM

U Osijeku se danas nastavlja suđenje za ratni zločin majoru pravne službe JNA, Vojislavu Mediću (66) iz Beograda kojeg se tereti da je od sredine studenoga 1991. do 14. kolovoza 1992. godine u logorima Stajićevo, te u Sremskoj Mitrovici i Nišu počinio ratni zločin nad zarobljenim hrvatskim braniteljima Vukovara.

AUTOR: Snježana Vučković / Dnevno.hr

Medić je na posljednja dva ročišta svoju obranu temeljio na tezi zamjeni identifikacije, odnosno, tvrdnji da on nije počinitelj kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret.

Podsjetimo, Medić je uhićen prije gotovo dvije godine prilikom dolaska iz Srbije i ulaska u Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik, što je za bivše logoraše bila svojevrsna pobjeda jer po njihovim svjedočenjima, riječ je o čovjeku koji je u logorima bio jedan od glavnih ispitivača koji je pokazivao osobitu okrutnost.

Tvrdi da on “uopće nije taj Medić”

Bivši logoraši koji su se pojavili kao svjedoci na prethodnom ročištu bili su prilično šokirani kada se osumnjičeni Vojislav Medić izjasnio potpuno nedužnim te je zajedno sa svojom obranom izjavio kako on “uopće nije taj Medić”. Obrana je na sudu iznijela da Vojislav Medić nikada nije bio u logoru Stajićevo, kao i da nikada nije bio u Vukovaru tijekom ljeta 1991. godine, iako su svjedoci na sudu tvrdili kako su ga viđali u tom gradu tijekom srpnja.

Jedan od bivših logoraša koji je bio na identifikaciji je i saborski zastupnik Stipo Mlinarić – Ćipe koji nam je kazao kako uopće nema dileme da je riječ o čovjeku koji ih je mučio na ispitivanjima: “Lice osobe koja vas sustavno maltretira usječe vam se u mozak i prepoznali bi ga među pet tisuća drugih lica. Na ispitivanju je imao male kockaste naočale i oslovio me sa ‘Ćipe’. Bio sam šokiran jer mi je znao nadimak, a onda mi je rekao da je u lipnju 1991. bio na Trpinjskoj cesti kao MUP-ov djelatnik iz Savske, te da je tom prilikom donio par kalašnjikova.”

Zlatan Bašić/Foto: Privatna arhiva
“Fino i školovano nas je tukao”

Zanimalo ga je, kaže Ćipe, kako je poginuo Blago Zadro i čija je ideja bila da se iskopa rov u Hercegovačkoj ulici: “Riječ je o rovu koji je za njih bio dosta koban, a ja sam mu rekao da je to bila ideja Blage Zadre koji u to vrijeme više nije bio živ, pa mu nisam mogao naškoditi. Osim toga, to je uistinu bila Blagina ideja. Na to mi je Medić rekao da neću nikada izaći iz logora, a ako i izađem da ću biti posljednji i onaj koji je ‘očistio paučinu’, a na kraju je tako i bilo.”

Hrvatski branitelj Zlatan Bašić također pamti proživljeno zlostavljanje u logoru, a posebno metode osumnjičenog Medića: “Doveo bi nas u sobu, svakog u svoj ćošak, on kaže datum, a mi pišemo šta je bilo taj dan. Ako ne bi bio zadovoljan napisanim, opleo bi po nama. Fino i školovano je tukao, neki tanki pendrek i po tabanima i lijevoj ruci. Kada je Božo Kelava umro od batina, to nam je on rekao”, kazao nam je Bašić.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:video screenshot/ST

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.