Logoraška priča novog državnog tajnika: ‘Krikovi, udarci i njihovo smijanje pamtit ću zauvijek’

19.07.2024. 13:10:00

TEŠKA PRIČA

Dva mjeseca od sastavljanja nove Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta, na zatvorenom djelu sjednice imenovani su državni tajnici pa je shodno tome iz kvote DP-a na ove pozicije imenovano devet novih državnih tajnika. U skladu s time u MUP stiže Tomislav Bilandžić nekadašnji načelnik osječke policije koji je ujedno i diplomirani kriminalist i nekadašnji šef sigurnosti u Pevexu.

AUTOR: Iva Međugorac / Dnevno.hr

U Ministarstvo kulture na poziciju državne tajnice dolazi pak Osječanka Dražena Vrselja koja je inače bila prva žena na čelu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u kojem je inače trenutno pomoćnica intendanta.

Kao državni tajnik u Ministarstvo branitelja stiže Zlatan Bašić heroj Trpinjske ceste za kojega u DP-u kažu da će iskreno skrbiti o hrvatskim braniteljima. Bašić je inače rođen u Vukovaru, ali je rat dočekao u Omišu u kojem je radio kao policajac.

Strašno iskustvo iz logora

Na samim počecima rata Bašić je motiviran događanjima u Borovom selu gdje su pobunjeni Srbi ubili 12 hrvatskih policajaca tražio premještaj iz Omiša u Vukovar. S prvim danom srpnja te 91-e Bašiću je odobren premještaj, a jedno vrijeme djelovao je na relaciji Borovo naselje-Sotin nakon čega je koncem kolovoza stigao na Trpinjsku cestu kada ujedno i jest počeo njegov prvi dan rata pri čemu je svjedočio kako tenk izravno pogađa njegove suborce. Sredinom rujna Bašić se priključio ekipi Žuti mravi i Pustinjski štakori, a svojedobno je svjedočio i o svojem ranjavanju, ali i o svojim logoraškim danima.

U logoru u Stajićevu Bašić je proveo mjesec dana, a osam mjeseci u Sremskoj Mitrovici. “Pijani bi nam upali sa psima, natjerali nas da stojimo i tukli nas. Tako su nas lomili. Imao sam osjećaj da će nas sve pobiti i danas se sjećam kako sam se tresao od straha. U sjećanju mi je ostala smrt dragovoljca torcidaša Bože Kelave, kojeg su ubili batinama. Imam traume od sjećanja na krikove, molitve i udarce, kada su u Mitrovici pustili svoje robijaše i kriminalce da siluju naše zarobljene žene, braniteljice. Ti urlici, krikovi, udarci i njihovo smijanje ostat će mi zauvijek u glavi i ušima. Batine su ništa prema tom zločinu”, ispričao je svojedobno ovaj višestruko odlikovani hrvatski branitelj.

Fuchs nije oduševljen

Kao što se to i ranije najavljivalo u Ministarstvo poljoprivrede kao državni tajnik dolazi Marinko Beljo koji je inače dugogodišnji suradnik ministra Dabre. U ministarstvo gospodarstva stiže pak iz kvote DP-a Vedran Špehar koji je karijeru gradio u Plinacru. Državna tajnica u regionalnom razvoju postaje pak Vukovarka Kristina Bilić nekadašnja pomoćnica bivše ministrice Gabrijele Žalac dok je državnim tajnikom u Ministarstvu graditeljstva imenovan David Vlajčić  iz Vukovarske gospodarske zone koji je ujedno potpredsjednik Gradskog vijeća u Vukovaru.

Pored toga zaštita okoliša trebalo bi biti područje rada Željka Vukovića. Zanimljivo ime na popisu državnih tajnika svakako je ono bivšeg dekana Nikole Mrvca koji stiže u Ministarstvo obrazovanja, a sa čime navodno baš i nije oduševljen resorni ministar Radovac Fuchs. Navodno su Mrvca za državnog tajnika predložili Vesna Vučemilović, Veselko Gabričević i Željko Lacković, a za njega se založila i nekolicina rektora pa navodno i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Mrvac je inače u dva mandata bio dekan na zagrebačkom Grafičkom fakultetu nakon čega je postao privremeni dekan Metalurškog fakulteta, a da priča bude do kraja interesantna u vrlo je dobrim odnosima s premijerom Andrejom Plenkovićem. U javnom je prostoru spominjan i zbog toga što je bio na čelu povjerenstva koje je donijelo odluku o počasnom zvanju premijerova pokojnog oca Marija Plenkovića koji je inače bio profesor na Grafičkom fakultetu.

HDZ-ovi tajnici uglavnom ostaju

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova razriješeni su, a zatim ponovno imenovani državni tajnici Andreja Metelko-Zgombić, Frano Matušić te Zdenko Lucić. Inače je Metelko Zgombić u ovom resoru državna tajnica od konca 2017.godine, s tim da je u ministarstvu zaposlena još 90-tih godina. Prije zaposlenja u Ministarstvu vanjskih poslova bila je i pomoćnica savjetnika prvog predsjednika Franje Tuđmana za vanjsku politiku. Matušić je pak po struci akademski glazbenik, profesor gitare, a ujedno slovi i za jednoga od najutjecajnijih dubrovačkih HDZ-ovaca.

Lucić je pak državni tajnik u ovom resoru državni tajnik od rujna 2020.godine. Po zanimanju je sveučilišni specijalist poslovnog upravljanja, a bio je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva te direktor Sektora za investicije. Tereziji Gras dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za Europu u MUP-u u kojem Irena Petrijevčanin uz zalaganje ministra Davora Božinovića ostaje na poziciji državne tajnice.  UZ Bilandžića iz DP-a pridružiti će joj se i Nevenka Lastrić Đurić koju je predložio HSLS, a koja inače radi u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj u kojem je savjetnica za pravnu politiku za jugoistočni dio Europe. Ona je ujedno zamjena za Željka Katića koji se lani našao u središtu skandala nakon što se saznalo da mu sin ima tvrtku za uvoz stranih radnika dok je on bio državni tajnik zadužen baš za dozvole za strane radnike.

Snašli se i SDSS-ovci?

Na iznenađenje mnogih u MORH-u kao državni tajnik ostaje bivši šef HSS-a Branko Hrg. Zdravko Jakop razriješen je na osobni zahtjev, a umjesto njega imenovan je Darko Matanović. U Ministarstvu financija razriješeni su, a onda ponovno imenovani državni tajnici Stipe Župan, Terena Rozić Lugarić i Davor Zoričić.

Na osobni zahtjev iz ministarstva gospodarstva otišao je Hrvoje Bujanović kojega je tamo ionako kao najveće pojačanje u javnom sektoru doveo bivši ministar Davor Filipović. Ivo Milatić, Vedran Špehar i Goran Romek imenovani su državnim tajnicima u Ministarstvu gospodarstva.

Romek je inače član bjelovarskog HSLS-a koji je u ovom resoru postepeno napredovao. Interesantno HDZ se navodno pobrinuo i za SDSS-ove državne tajnike pa bi Mile Horvat trebao postati savjetnik ministrici Mariji Vučković u resoru zaštite okoliša dok Spomenka Đurić navodno postaje savjetnica ministru Šimi Erliću.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Facebook

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.