Lošo: Povlačenje hrvatskih vojnika iz Iraka dobra je vijest, Milanović može donijeti odluku...

07.01.2020. 12:37:00

Hrvatski vojnici počeli su se u ponedjeljak povlačiti iz Bagdada zbog dramatičnog slijeda događaja pokrenutog američkim ubojstvom iranskog generala Kasema Sulejmanija. Geopolitički stručnjak, admiral Davor Domazet Lošo, smatra da je to dobra vijest i da bi isto tako trebalo postupiti s hrvatskim vojnicima u Afganistanu, Litvi i Poljskoj.

Irački parlament usvojio je u nedjelju rezoluciju kojom od vlade traži da izbaci strane postrojbe iz Iraka i osigura da one više ne koriste irački teritorij. Nakon toga uslijedila je NATO-ova odluka o povlačenju snaga iz Iraka, što uključuje i 14 hrvatskih vojnika koji su iz Iraka prebačeni u Kuvajt.

Misija nije sasvim prekinuta, već suspendirana, što znači da se može dogoditi da se svi vrate ako se situacija smiri.

Davor Domazet Lošo u razgovoru za Direktno istaknuo je kako bi se hrvatski vojnici trebali povući i iz Afganistana, Poljske te Litve, a ne samo Iraka.

"Povlačenje hrvatskih vojnika je dobra vijest. Oni se jednako tako trebaju povući iz Afganistana, a poglavito iz Litve i Poljske. Mi nemamo što tražiti u Afganistanu jer to nije rat Hrvata niti rat za hrvatske interese. Ponajmanje može biti interes da hrvatski vojnik sutra pogine u Poljskoj i Litvi, a zna se da su oni dovedeni za okruženje Rusije. To ne može biti rat hrvatskog vojnika, da gine za interese velikih sila od kojih oni nemaju nikakve koristi. Hrvati bi, prema ovome, opet trebali biti na krivoj strani povijesti", započeo je Domazet Lošo.

Lošo: Zaboravljamo da je NATO okupacijska sila

"Tim više što je naš vojnik Josip Briški poginuo u Afganistanu, naravno da smo se svi pitali, a poglavito njegovi roditelji, zašto i zbog čega? Mi zaboravljamo što je NATO. To je okupacijska sila anglosaksonskog svijeta, odnosno SAD-a. U cijelom tom sustavu sada nema dovoljno vojnika, nema se tko boriti. Zapadna civilizacija je uništena ili je barem na tragu uništenja. Tehnika je postojana, ali nedostaje ljudskog resursa za upravljanjem. Od 130-150 njemačkih borbenih helikoptera, samo njih 20 je u stvarnoj funkciji. Ne samo zbog tehničke neispravnosti, već zbog nedostatka ljudi koji ne žele njima upravljati, a svi znamo kakva je Njemačka nekada bila vojna sila. Muškarac danas više nije muškarac, a žena više nije žena u zapadnoj civilizaciji", istaknuo je sugovornik.

'Hrvatski vojnik mora zastupati interese isključivo Republike Hrvatske'

Poslao je poruku i izabranom predsjedniku. 

"Novoizabrani predsjednik RH Zoran Milanović dobio je sada petogodišnji mandat i ima priliku promijeniti neke stvari. On može donijeti odluku kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, u dogovoru s predsjednikom Vlade, da hrvatske vojnike povuče iz takvih misija. U to se ne ubrajaju mirovne operacije koje su posebnoga tipa i to samo u onim slučajevima gdje Hrvatska ima interese i gdje je poželjno da se vije hrvatski barjak. Mi smo imali rat i znamo što on jest. To je pogibija ljudskog roda, o čemu pjeva Ivan Gundulić. Dovoljno smo mi izginuli za slobodu, nama to ne treba", zaključio je Domazet Lošo u razgovoru za Direktno.

Izvor: Direktno.hr/Foto:Duško Jaramaz/PIXSELL

Izvorni autor: Alen Vlahović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.