Lošo: Presretanje aviona u Bjelorusiji jasna je poruka Zapadu da je vrijeme za igru gotovo

25.05.2021. 09:10:00

Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile jednog od glavnih oporbenih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, rekli su dužnosnici i aktivisti za ljudska prava. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zauzela se u nedjelju kasno navečer za uvođenje sankcija Bjelorusiji čije su vlasti prisilile zrakoplov na slijetanje, dok je Litva pokrenula istragu zbog otmice koju povezuje s terorizmom.

Bjelorusko sveučilište u Vilniusu (EHU) priopćilo je u ponedjeljak da je Sofija Sapega (23), koja je putovala s novinarom Romanom Protasevičem njihova studentica. Ovaj događaj bez presedana za portal Direktno komentirao je umirovljeni admiral i geopolitički analitičar Davor Domazet Lošo.

"Znate kako se kaže u narodu; Kako siješ, tako ćeš i žeti. Ovo prisilno slijetanje po mom je mišljenju izravno vezano uz događaje 'Obojene revolucije' koja se nedavno odvila u Bjelorusiji nakon ponovnog izbora Lukašenka. To je geopolitička igra Zapada, a prije svega anglosaksonskog svijeta. Europska unija ovdje čak i nije igrala veliku ulogu", rekao je Lošo.

Kako navodi, u vrijeme kada se ciljalo na promjenu režima u Bjelorusiji, došlo je do velikog neuspjeha sa zapadne strane.

"Oni koji su na bilo koji način sudjelovali u toj 'obojenoj revoluciji' morali su pobjeći iz države. Rusija nije mirovala i poslala je poruku Zapadu kako je završilo vrijeme igre. Jasno je rečeno da će na svaku asimetričnu igru Zapada Rusija odgovoriti asimetrično, u ovom slučaju preko Bjelorusije", kaže Lošo.

Tvrdi da je ovdje riječ o dobro koordiniranoj akciji bjeloruskih vlasti i obavještajnih službi.

"Naravno da se o tome ne govori, ali presretanje i racija bile su dobro planirane. Bez dobre obavještajne pripreme to ne bi bilo moguće. Drugim riječima, bilo je potrebno ustanoviti mjesto polijetanja i sastav putnika, kao i ustanoviti da je među putnicima tražena osoba i sudionik državnog udara", rekao nam je Lošo.

Znalo se sve o zrakoplovu

Kaže da je ovo reakcija na nedavni državni udar u Bjelorusiji.

"Što god na Zapadu govorili, u Bjelorusiji se radilo o državnom udaru, iako je povijest pokazala da niti istočnoj strani nije uvijek za vjerovati. Moralo se točno znati kada zrakoplov polijeće, tko je u njemu i točno kada ga presresti. Očigledno je da su piloti lovačkog zrakoplovstva znali točno kada mora presresti zrakoplov koji je u to vrijeme letio kroz zračni prostor Bjelorusije. Obavještajne službe bez sumnje su bile uključene u ovu akciju, bez njih ništa se od ovoga ne bi moglo izvesti", kazao je Lošo.

Lošo nam kaže kako je ovo svojevrsna poruka NATO-u, ali i cijelom Zapadu da se više neće moći izvoditi revolucije kada god se njima to prohtije.

Litvanski putnik, koji je rekao da se zove Mantas, izvijestio je da "kada je zrakoplov preusmjeren, Protaševič je otvorio gornji ormarić, izvukao prijenosno računalo i telefon i dao ih ženskoj suputnici". Kako navodi Lošo, očito je da se ovdje radi o osobi koja je namjeravala sudjelovati u državnom udaru nakon izbora Lukašenka.

"Zanimljivo je da su prisilili zrakoplov da sleti tako da su rekli kako se u njemu nalazi bomba. Ovo je jasna poruka: Nećete se više igrati kao do sada", zaključno poručuje Lošo.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: ig/foto: FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.