Lovački savez: Ilegalni imigranti ugrožavaju loviša i uništavaju šume

05.12.2019. 12:20:00

Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije na svojoj se izvještajnoj godišnjoj skupštini bavio i problemima s kojima se prije istočnoslavonski lovci nisu susretali. Naime, govoreći o fondu divljači u lovištima, Mirko Bošnjak, predsjednik tog lovačkog saveza, upozorio je na problem tzv. “migranata” kojima su spačvanske šume jedna od ruta kojom ilegalno prolaze kroz Hrvatsku pokušavaju otići na zapad.

– Šume su na našem području, pogotovo one spačvanske, pod stalnim nadzorom policije jer tom se rutom kreću migranti. Tu su stalno prisutni policajci, policijska vozila i helikopteri koji stvaraju buku i ambijent koji za divljač nije uobičajen. I sami migranti, ali i policija koja ih traži, plaše divljač i ona odlazi tražeći mirnija mjesta – kaže Mirko Bošnjak dodajući kako je sličnih migracija divljači bilo u svibnju 2014. godine za poplava u županjskoj Posavini, gdje su spačvanske šume.

Nemaju lovci problema s ilegalnim imigrantima samo na istoku Hrvatske. Početkom listopada jedan je lovac, inače policajac, u Karlovačkoj županiji tijekom lova naišao na skupinu od 30 ilegalnih imigranata koji su lutali šumom tražeći put prema Sloveniji. Doveo ih je do Lovačkog doma, gdje su nesretnici dočekali policiju. U šumi kod Jasenovca početkom travnja lovac je, misleći da je pred njim na udaljenosti od 200-tinjak metara divljač, pucao i ubrzo začuo jecaje pa je shvatio da je pogodio ilegalnog imigranta jer oni su u tom kraju vrlo česti, a dolaze iz Bosne i bihaćkog kraja.

“Čudno da nema više tragičnih posljedica”

Još u listopadu prošle godine lovci iz Unsko-sanske županije žalili su se kako im ilegalni imigranti, kojih je tu najviše u Bosni i Hercegovini, zadaju velike probleme i čude se što nema tragičnih posljedica.

– Njihove rute vode kroz lovna područja jer oni pokušavaju kroz šumske vrleti neprimjetno prijeći državnu granicu. Kreću se nekontrolirano, nekad pojedinačno, a nekada u većim ili manjim skupinama – kažu u Lovačkom udruženju Bihać i dodaju kako se migranti, čim primijete uniformiranu osobu, u strahu povlače u šume i pokušavaju sakriti i tako se dovode u veliku opasnost.

Srpska policija je prije nekoliko dana u Novom Sadu, Apatinu, Loznici i Srijemskoj Mitrovici uhitila 13 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo nedopuštenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi. Sumnja se da su oni za novčanu naknadu prevozili Dunavom u Hrvatsku državljane Indije, Kine i Kosova, koji nisu imali vize za zemlje Europske unije. Neke od njih sigurno su zamijetili hrvatski policajci i pokušali uhvatiti i vratiti odakle su došli, ali oni, pokušavajući se sakriti, sigurnost su pronalazili u šumama.

U ovoj godini, u prvih 10 mjeseci, Slovenija je u Hrvatsku vratila 9653 ilegalnih imigranta, što je veliko povećanje u odnosu prema prošloj godini kada ih je vraćeno 3906. Drugim riječima, toliko ih je najmanje prošlo kroz Hrvatsku, a da ih hrvatski policajci nisu zamijetili.

Ilegalni inigranti lutaju i šumama u Gorskom kotaru, a zamijećeni su i oko Lovrana i Opatije. U svibnju ove godine mještani Begovog Razdolja u Gorskom kotaru rekli su kako posljednjih mjeseci gotovo svakodnevno dolaze migranti, a kada se spustila temperatura, silom su ulazili ne samo u prazne kuće i vikendice nego i u naseljene kuće u kojima žive uglavnom stariji ljudi. Također, zabilježeni su slučajevi krivolova, pa su i kamere snimile ilegalne imigrante kako kradu vrijednu divljač ih hrvatskih lovišta.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.