MACRON SE SASTAO S MILANOVIĆEM: Francuski predsjednik stigao na Pantovčak, uskoro se očekuju izjave

25.11.2021. 10:28:00

Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon jučerašnje radne večere s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima, Macron u četvrtak odlazi na Pantovčak gdje mu je domaćin predsjednik Republike Zoran Milanović, nakon čega odlazi u Banske dvore gdje će ga primiti premijer.

Danas će Macron i Plenković potpisati Strateško partnerstvo, a ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisuju Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

Tijek događaja iz minute u minutu

09:35 U uredu predsjednika nikoga nisu tražili covid potvrdu. Predsjednici su se povukli na sastanak koji bi trebao trajati do deset sati, no pošto je protokol kasnio, očekuje se da će i izjave dvaju predsjednika kasniti.

09:32 Susret s pilotima pa sastanak Milanovića i Macrona

Macron i Milanović kratko će se susreti s hrvatskim vojnim pilotima, a potom održati sastanak. Trenutno pozdravljaju časnike u salonu na Pantovčaku.

Screenshot / n1

09:30 Macron pozdravlja goste.

09:20 Macron stigao na Pantovčak. Nakon rukovanja dvojice predsjednika, svečana ceremonija počela je intoniranjem francuske i hrvatske himne.

09:10 Gosti stigli na Pantovčak

Macron je krenuo iz svog hotela, brojni uzvanici već čekaju na Pantovčaku. Među njima je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

08:50 Sve je spremno za dolazak francuskog predsjednika

Macron uskoro stiže dok Milanovića, na Pantovčaku je spreman crveni tepih. Predsjednici će se susresti s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zatim idu na sastanak, a u 10 se obraćaju javnosti.

Screenshot/N1

08:45 Ručak s istaknutim ljudima iz javnog i kulturnog života

Francuski predsjednik će prije odlaska iz Zagreba biti na ručku s uzvanicima iz javnog, kulturnog, gospodarskog, znanstvenog i sportskog života koji su na neki način povezani s njegovom zemljom.  Na ručku u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade trebao bi biti i Miroslav Ćiro Blažević, izbornik Vatrenih koji su u Francuskoj 1998. došli do bronce,  Josip Skoblar, legendarni hrvatski napadač koji je u jednoj sezoni za Marseille nanizao 44 gola, što je i danas apsolutni rekord francuskih nogometnih prvenstava i Tereza Kesovija, pjevačica koja je gradila karijeru i u Francuskoj te nastupala u pariškoj Olympiji.

08:30 Potpisivanje ugovora o nabavi aviona Rafale

Nakon toga odlazi u Banske dvore. Na stranicama Vlade RH objavljena je i satnica susreta s premijerom Plenkovićem. Sastanak je predviđen u 10:50. Zatim Plenković i Macron potpisuju Strateško partnerstvo. Ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisuju Ugovor o nabavi aviona Rafalea. Izjave za medije premijera Plenkovića i predsjednika Macrona uz prijenos uživo i simultani prijevod.

08:15 Polaganje vijenaca ispred Spomenika Domovini

U nastavku službenog posjeta, a nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem, predsjednik Macron položit će vijenac ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića. Macron je, naime, sam izrazio želju odati počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika.

08:00 Na internetskim stranicama predsjednika RH objavljena je satnica posjeta

9:10 – Ceremonija svečanog dočeka Predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona

9:25 – Zajedničko fotografiranje predsjednika Milanovića i predsjednika Macrona te susret dvojice predsjednika s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

9:30 – Tête-à-tête susret predsjednika Milanovića i predsjednika Macrona

10:00 – Izjave za medije

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Screenshot/N1

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.