Mađari: Dozvolit ćemo zastave Velike Mađarske na stadionima

23.03.2023. 17:45:00

UEFA je zabranila mađarskim navijačima zastavu i znakovlje Velike Mađarske, nekadašnje državne tvorevine koja je, uz Mađarsku, obuhvaćala dijelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine. No mađarski nogometni savez tvrdi da im europska nogometna organizacija nema pravo zabraniti da nose te simbole na utakmice te da će ih njihovi navijači, ako žele, smjeti i dalje isticati.

"Radi se o povijesnoj karti Mađarske koja je jednostavno pogrešno interpretirana. Postoje nesigurnosti i nesporazumi oko tih simbola, a za sve su krivi mediji. Zbog toga osjećamo da je potrebno ponoviti naše objašnjenje. Odluku o nošenju tih zastava donosi naš savez, koji će ih dozvoliti na stadionima u sljedeće dvije utakmice. Rumunjski nogometni savez očito je pogrešno interpretirao te simbole i zbog toga napao mađarski savez.

Nastavljamo se boriti protiv svih oblika rasizma i diskriminacije, ali zastave ćemo dozvoliti i zbog toga ne bismo trebali biti optuženi za rasizam ili isključivost", navodi mađarski nogometni savez u priopćenju. UEFA je, podsjetimo, najavila da će Mađare kazniti ako budu nosili znakovlje Velike Mađarske.

HNS reagirao

"Hrvatski nogometni savez upoznat je s tematikom mogućeg korištenja "povijesnih" zastava Mađarske na utakmicama mađarske reprezentacije. Hrvatski nogometni savez komunicirao je na ovu temu s krovnom europskom nogometnom organizacijom UEFA-om, koja je potvrdila kako nije dala odobrenje za korištenje takvih zastava.

Štoviše, upozorila je Mađarski nogometni savez da bi korištenje takvih zastava i transparenata moglo biti predmet disciplinskog postupka. Sa svoje strane, Hrvatski nogometni savez oštro bi se protivio dopuštanju korištenja bilo kakvih zastava ili transparenata koji bi mogli imati geografske pretenzije na teritorij Republike Hrvatske.

Nastavljamo pozorno pratiti situaciju i službeno reagirati u slučaju potrebe. HNS duboko vjeruje da će UEFA nastaviti dosljedno provoditi stav o nedopuštanju korištenja nogometnih utakmica u političke svrhe", priopćili su iz HNS-a. Mađarska igra dvije utakmice zaredom kod kuće. Danas igra protiv Estonije u prijateljskoj utakmici, a u ponedjeljak protiv Bugarske u kvalifikacijama.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.