Mađarska ponovno blokira šesti paket sankcija EU-a Rusiji

02.06.2022. 07:40:00

Mađarska je u srijedu na sastanku veleposlanika država članica pri EU-u ponovno blokirala šesti paket sankcija protiv Rusije, zatraživši da se s popisa sankcioniranih osoba skine čelnik ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, jedan od glavnih podržavatelja agresije na Ukrajinu.

Tim zahtjevom Mađarska je blokirala usvajanje šestog paketa sankcija koji uključuje embargo na uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, nakon što je o tome postignut politički dogovor na razini šefova država ili vlada.

Da bi taj dogovor postao zakon trebali su ga odobriti veleposlanici ili ministri država članica.

Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, u tijeku su konzultacije s Budimpeštom kako bi se uklonila blokada.

Sastanak Corepera (Odbor stalnih predstavnika) koji čine veleposlanici država članica, ponovno je zakazan za četvrtak popodne u Luxembourgu.

Patrijarh se smatra dugogodišnjim “saveznikom” ruskog predsjednika Vladimira Putina i postao je “jedan od glavnih podupiratelja ruske vojne agresije na Ukrajinu”, kaže se u prijedlogu sankcija EU-a.

Mađarska je i ranije bila prepreka usvajanju šestog paketa sankcija jer je tražila izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.