Mađarska ratificirala ulazak Švedske u NATO

26.02.2024. 17:12:00

Mađarski parlament ratificirao je kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, prenose svjetski mediji

Tim je činom mađarskog parlamenta uklonjena i posljednja velika prepreka članstvu te nordijske države u NATO savezu, s obzirom na to da je, nakon dugog odgađanja, Mađarska postala posljednja članica NATO-a koja je odobrila kandidaturu Švedske.

Glasanje, koje je prošlo sa 188 glasova za i šest protiv, došlo je kao kulminacija višemjesečnih natezanja mađarskih saveznika kako bi uvjerili svoju nacionalističku vladu da ukine blokadu članstva Švedske. Vlada premijera Viktora Orbana podnijela je protokole za odobravanje ulaska Švedske u NATO u srpnju 2022., ali je stvar zapela u parlamentu zbog protivljenja zastupnika vladajuće stranke. Za prijem novih zemalja potrebna je jednoglasna potpora svih članica NATO-a, a Mađarska je posljednja od 31 članice saveza koja je dala potporu otkako je Turska prošlog mjeseca ratificirala zahtjev, piše Euronews.

Orban, desničarski populist koji je uspostavio bliske veze s Rusijom, rekao je da je kritika mađarske demokracije od strane švedskih političara pogoršala odnose između dviju zemalja i dovela do nevoljkosti među zastupnicima u njegovoj stranci Fidesz. Obraćajući se zastupnicima prije glasovanja, Orban je rekao: 'Vojna suradnja Švedske i Mađarske i pristupanje Švedske NATO-u jačaju sigurnost Mađarske'.

Da se stvar razvija u korist Švedske bilo je jasno, među ostalim, prošli tjedan kad je Orban objavio da Mađarska od Švedske kupuje četiri nova borbena aviona JAS-39 Gripen.

Švedska je sprema preuzeti svoje dužnosti u NATO-u, rekao je u ponedjeljak švedski premijer Ulf Kristersson nakon što je mađarski parlament podržao ratifikaciju pristupanja Švedske u Sjevernoatlantski savez. Švedski premijer ocijenio je da je to "povijesni dan". Švedska je zatražila ulazak u NATO 2022. zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu. Glavni tajnik Jens Stoltenberg pozdravio je odluku mađarskog parlamenta.

'Sada kada su svi saveznici odobrili, Švedska će postati 32. saveznik NATO-a. Švedsko članstvo učinit će nas sve snažnijima i sigurnijima', objavio je na X-u.

Izvor: tportal/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.