‘MAGISTRALA RATNOG ZLOČINA’! Stiže brutalna istina o logoru Glina: 25 zatočenika otkriva nepoznate detalje

18.07.2022. 21:31:00

NJIHOVA PRIČA

AUTOR: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) ovoga ljeta najavljuje premijeru dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina – logor Glina”. Od predsjednika udruge Ivana Turudića koji je i sam bio zatočenikom zloglasnog, glinskog logora doznajemo kako je ovaj film samo dio šireg projekta:

“Naša udruga bavi se projektom koji u svojoj sastavnici ima sedam filmova. Ovaj koji upravo okončavamo bavi se glinskim logorom, a bude li sve po planu, premijerno će se prikazati u kolovozu u Glini”, doznajemo od Turudića.

Turudić: ‘Za vrijeme mog zatočeništva ubijeno je sedam ljudi’

U filmu je, kaže Turudić, sudjelovalo 25 zatočenika:

“I ja sam jedan od njih”, kaže nam navodeći period svog zatočeništva u minutu i sekundu.

“Sekunde su nas tada dijelile od smrti. O tome su odlučivali ‘gospodari života’ poput ‘specijaliste za političko ispitivanje’, Mile Paspalja. Za vrijeme mog šestomjesečnog boravka ubijeno je sedam ljudi.”

Osim preživjelih logoraša, u filmu “Magistrala ratnog zločina” sudjeluju i obitelji zatočenika koji su opisali trenutke u kojima su doznali da su njihovi najmiliji završili u logoru, kao i one kada su doznali da su ubijeni. U filmu je, također, gostovao i umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan:

Foto: HDLSKL
Najgori logori – “logori na otvorenom”

“Orkan nije bio zatočen, no najbolje je upućen u okolnosti pod kojima se sve odigralo, i općenito barata sa svim informacijama iz tog područja, u tom periodu.”

Ovaj dokumentarni film poseban je i jer po prvi puta progovara o “logoru na otvorenom”:

“Riječ je o ljudima koji su ostali živjeti na okupiranim područjima. I dok kod nas u logor nije baš mogao ući bilo tko, Hrvatima koji su ostali zatočeni u svojim selima pripadnici srpskih paravojski poput ‘Šiltova’ dolazili su kada su htjeli i činili što su htjeli. Bili su najmanje zaštićeni… Zapravo, nikako nisu bili zaštićeni. Bili su najlakša meta likvidacija, a upravo po brojnim okupiranim selima Banovine zabilježena su masovna ubojstva.

Osim scenarija, film “Magistrala ratnog zločina – logor Glina” u potpunosti je rezultat rada ove udruge:

“Cilj nam je da naši projekti ostanu u našem vlasništvu, ali isto tako držimo se odluke da nećemo zarađivati na našoj muci, pa ćemo film kopirati i besplatno dijeliti”, zaključuje razgovor Ivan Turudić.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: HDLSK

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.