MAJA GRBA BUJEVIĆ: "Za dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno"

12.04.2020. 20:38:00

U nizu domova umirovljenika u Hrvatskoj dogodio se proboj virusa u sustav. Tijekom poslijepodneva ispitivali su se uzorci iz još nekih domova. O aktualnoj situaciji za Dnevnik Nove TV govorila je Maja Grba Bujević, članica nacionalnog stožera.


U poslijepodnevnim satima trebali su biti gotovi testovi štićenika u nekim domovima za starije. Maja Grba Bujević kazala je kako oni za štićenike iz Dicma još nisu gotovi, a u Dubrovniku su ukupno testirana 133 uzorka, od kojih je 6 pozitivnih.

Prije dva dana već je zabilježen jedan zaraženi u tom domu tako da ih je sada ukupno sedam. "U stalnoj smo vezi s dubrovačkim stožerom, mislim da su svladali problem", kazala je Grba Bujević.

Pojasnila je koje su nove mjere uvedene u domove za starije, a u cilju sprječavanja ulaska virusa. "Uvodi se raspored djelatnika tako da rade u radnim izolacijama. Smješteni su ili u samom domu ili u organiziranom smještaju. Tako ih štitimo da ne odnesu kući zarazu i smanjujemo mogućnost da je oni unesu u dom.

Postrožujemo i druge mjere - više neće biti moguće da domovi odnose hranu nepokretnim ljudima u svojoj sredini. Nadalje, uveli smo dezo-barijere: pri ulasku i izlasku iz dvaju krila bit će tepisi natopljeni dezinfekcijskim sredstvima", rekla je Grba Bujević.

Na pitanje koliko će nam se životi promijeniti dok se ne pronađe cjepivo, odgovara: "Dosta će se promijeniti. Za dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno. Ipak, neke stvari su i dobre - brzo smo riješili puno stvari iz digitalnog društva koje inače ne bismo tako brzo uveli. Način života sigurno će nam se promijeniti". 

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: D.B./Dnevnik.hr

Autor: