Mariborske vlasti i po drugi put zabranile Thompsonov koncert

20.05.2020. 12:24:00

Nakon poništenja odluke o zabrani Thompsonovog koncerta mariborska općinska uprava ponovno je donijela istu odluku

Mariborska općinska uprava ovih je dana i po drugi put donijela odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji se u Mariboru trebao održati još prije tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen. Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenskom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska općinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku, koju je ovaj put i iscrpno obrazložila.

Općinska uprava, kako javljaju slovenski mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na povijest ustaštva u Drugom svjetskom ratu. Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni prijedlog za zabranu koncerta s dokazima da Thompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Nizozemske, Švicarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Thompsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Thompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih europskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stajalište Europskog suda za ljudska prava u predmetu Joea Šimunića i mišljenje hrvatske pučke pravobraniteljice. Općinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je pjevao kontroverzni pjevač, a muzej je dostavio podatke o slovenskim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Thompsonov koncert u Mariboru nedvojbeno ugrozio ljudska prava etničkih zajednica - Srba, Roma i Židova - koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru.

Organizator Trol u odgovoru na navode policije tvrdi kako policija samo dokazuje da je ustaštvo zločin, što nitko ne dovodi u pitanje, smatrajući da policija "nije dokazala ono što bi trebala dokazati". Naglašavajući kako nije dopušteno zabranjivati događaje zbog prekršaja ili navodnih prekršaja neke osobe u prošlosti, Trol podvlači da njegov cilj nije bio "organiziranje kršenja zakona".

Međutim, općinska uprava u svojoj odluci navodi kako je pravo na javno okupljanje i slobodno izražavanje u Sloveniji visoko zaštićena kategorija, ali i da to pravo nije neograničeno i ne može biti neograničeno kada je napadnuta ili ugrožena temeljna vrednota - ljudsko dostojanstvo. Povijest Thompsonovih nastupa svjedoči da nijedna sigurnosna mjera ne može spriječiti spontane proustaške ispade samog izvođača ili publike, a već time je ugroženo ljudsko dostojanstvo, stoji u odluci.

Mariborska općinska uprava naglašava da sporni pozdrav "Za dom spremni", sadržaj Thompsonovih pjesama i prateća ikonografija, iako je riječ o autorskim pjesmama, simboliziraju mržnju prema ljudima drugog vjerskog i etničkog porijekla i veličaju ustaštvo, što je u suprotnosti sa 63. Člankom slovenskog Ustava, prema kojem je svako poticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili drugu nejednakost, mržnju i netrpeljivost protuustavno. "Zabrana koncerta je razborita, smislena i primjerena mjera", zaključuju mariborske općinske vlasti.

Odluka o zabrani Thompsonova koncerta prije tri godine izazvala je oštre podjele na slovenskoj političkoj sceni. Dok je tadašnja vlada lijevog centra odobravala takvu odluku, tadašnji opozicijski lider Janez Janša, koji je danas na čelu slovenske vlade, oštro joj se protivio. "Ako je Thompsonov koncert zabranjen zbog njegova svjetonazora, onda u Sloveniji imamo političku policiju i policijski režim", poručio je tada Janša. Istog dana kada je Thompson trebao nastupiti u Mariboru Janšina stranka održavala je u tom gradu stranački kongres, a slovenski mediji pišu da je i Janša planirao dolazak na Thompsonov koncert. Nije tajna da Janša voli Thompsona, a nedavno je jedan slovenski sastav uglazbio Janšinu pjesmu "Najljepša si", posvećenu Sloveniji i njezinim ljepotama, koja podsjeća na Thompsonovu pjesmu "Lijepa li si".

Izvor: Večernji.hr/Foto:PR

Izvorni autor: Denis Romac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.