MARIĆ JE BIO PRVA ŽRTVA RUSKE VEZE LAŽNOG ŠEIKA! Zamršeni odnosi izlaze na vidjelo: Plenković to više nije mogao tolerirati

24.11.2022. 09:00:00

Letjet će perje. Tim riječima slikovito se u HDZ-u opisuje obračun na koji se priprema premijer Andrej Plenković, koji je kao proeuropski orijentiran političar odlučio ući u žestok obračun s proruskim strujama u domaćem poduzetničkom i političkom svijetu, a pritom valja imati na umu i to da proruski političari djeluju i u Plenkovićevu HDZ-u, pa to ujedno i opravdava teze da bi ovaj premijerov rat mogao produbiti sukobe u vladajućim redovima.

Plenkovića je na obračun s ovom proruskom strujom, osim američke i briselske administracije koja bdije nad ovim prostorima, nagnao nedavni pokušaj preuzimanja Fortenove o kojem ni sam nije imao previše saznanja sve dok se u javnom prostoru nije počelo spekulirati da iza misterioznog arapskog investitora Saifa Alketbija stoji poduzetnički dvojac Krešimir Filipović i Miodrag Borojević. Njih su se dvojica navodno mjesecima trudila doći do premijera Andreja Plenkovića preko svih mogućih kanala, no on za razgovore s proruski orijentiranim poduzetnicima nije bio zainteresiran, ne samo zbog svojih stavova o ratu u Ukrajini i činjenice da se zalaže za strogo pridržavanje europskih sankcija izrečenih Rusiji nego i zato što bi takvo koketiranje s tim tajkunima ugrozilo njegovu borbu za treći mandat, ali i potporu američke administracije koju si je na tom putu osigurao, što je potvrdilo nedavno gostovanje Nancy Pelosy u našoj zemlji, gdje se prisno družila baš s Plenkovićem.

Arapske veze

Ljetos je pak medijske stupce punila vijest o prisnom druženju bivšeg ministra financija Zdravka Marića upravo s poduzetnikom Filipovićem koji je povezan s lošinjskom grupacijom hotela Jadranka, u kojima je Marić ljetovao. Nedugo nakon toga Marić je u najosjetljivijim trenucima i bez previše argumenata napustio Plenkovićevu vladu, a u HDZ-u sada sumnjaju da je Plenković taj koji se Mariću zahvalio na suradnji, i to baš nakon što je doznao s kime se odmara.

Takav odmor za Plenkovića je bio nedopustiv, baš kao što nedopustivim smatra ono što su Filipović i Borojević ovih dana pokušali provesti involvirajući se u pola milijarde eura teško preuzimanje udjela Fortenove, zbog čega u Plenkovićevu timu prstom posebice upiru u Filipovića, nekadašnjeg anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice koji je dogurao do pozicije moćnog ruskog industrijalca. Poznato je da je Filipović životni partner utjecajne moskovske političarke Anastasije Rakove, što ga, dakako, povezuje i sa samim predsjednikom Vladimirom Putinom, s kojim Plenković ne želi imati nikakve veze, što je, uostalom, demonstrirao i svim svojim stajalištima i istupima koji su na temu rusko-ukrajinskih okršaja počeli i prije samoga rata.

Hrvatski poduzetnici Filipović i Borojević bili su sudionici pregovora s Germanom Grefom, prvim čovjekom ruskog Sberbanka i oligarhom koji se ujedno smatra Putinovim financijskim operativcem koji navodno i jest upravljao dogovorenom transakcijom od 500 milijuna eura koja se u Hrvatskoj predstavila kao investicija arapskog investitora Alketbija za ruski udjel Fortenove od 44 posto. U međuvremenu se doznalo da Alketbi nije nikakav šeik, ali i da se dotični nastojao sastati i s premijerom Plenkovićem, do kojeg je pokušao doći preko svih kanala, pa i preko poduzetnika Sergeja Ivanovića, u čijem je stanu preminuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a koji je Bandića povezivao sa šeikom Mohamedom Alabbarom s kojim je ovaj trebao graditi projekt Zagreb na Savi koji je neslavno završio za razliku od Ivanovićevih poslova s Arapima.

Začarani krug

Navodno je misteriozni lažni šeik do Plenkovića pokušao doći i preko nekadašnjeg Sanaderova PR gurua Ratka Mačeka te preko Aljoše Roksandića koji su s Borojevićem i Filipovićem prije nekoliko tjedana održali sastanak u zgradi poslovnog centra Agram na zagrebačkoj Radničkoj cesti, gdje je inače sjedište tvrtke BMP Asset za savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, koja je u suvlasništvu Borojevićeva sina, na čijoj je platnoj listi i bivši ministar obrane iz Milanovićeve vlade Ante Kotromanović. Govori se da Maček utjecaj u HDZ-u još crpi iz toga što je u korektnim odnosima s njihovom europarlamentarkom Sunčanom Glavak, no govori se isto tako da Plenković ni za kakve kombinacije te vrste nije želio ni čuti. Čudan je ovaj susret utoliko što je Maček bio na glasu kao dio savjetničkog tima bivšeg gazde Agrokora Ivice Todorića, kojemu je svojedobno u najtežim trenucima raspada njegova poslovnog carstva web-stranicu izradio upravo Mačekov sin.

Inače je dobro poznato da je iz posrnulog Todorićeva Agrokora nastala Fortenova, a poznato je i da je Zdravko Marić u Vladu ušao upravo iz Todorićeva koncerna Agrokor, u kojem je uskoro nastupila ozbiljna kriza. Začarani je to krug koji je teško raspetljati, baš kao što je teško raspetljati tajnu Filipovićeva poslovnog uspjeha. On je danas većinski vlasnik i direktor utjecajne ruske građevinske tvrtke Velestroj, čije je sjedište u Moskvi. Čak su i ruski mediji svojedobno pisali o Filipovićevoj nekretnini u elitnom moskovskom rezidencijalnom naselju u ulici Fadejeva, gdje stanovi stoje i do 1,5 milijuna eura, zbog čega Filipović i jest na glasu kao balkanski novčanik Vladimira Putina. Njegova tvrtka Velestroj radila je na brojnim državnim projektima u cijeloj Rusiji, a odnedavno se spominje i zbog ozbiljnih financijskih gubitaka koji se mjere u stotinama milijuna eura, zbog čega i postoji sumnja da je angažman navodnog šeika za kupnju udjela Sberbanka u Fortenovi iskorišten kako bi se riješila Filipovićeva potraživanja.

Nobilov angažman

Sada je već poznato da je Borojević Filipovićev poslovni partner koji je donedavno bio član Upravnog odbora Fortenova grupe, a prije toga i šef ruskog lanca supermarketa i trgovca hranom O’Key Group, čije je sjedište u Moskvi. Nije Borojević ni pokušao negirati svoje veze s ruskim Sberbankom, a njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković izjavio je kako Borojevićeva uloga u pregovorima o Fortenovi nije bila bitna. Kakva god njegova uloga bila, jasno je da su Filipović i Borojević poslovno povezani jer su zajednički pokrenuli tvrtku FIL Adria Turist u koju je Filipović uložio nekoliko stotina milijuna kuna iz svojih ruskih tvrtki, a dio tog novca poslužio je i za kupnju odmarališta Mali Lošinj. Uz to je ovaj dvojac ulagao i u nekretnine u Zagrebu, što bi ih moglo povezivati i s pokojnim Bandićem, koji je povezan s Ivanovićem, ali i s arapskim investitorima, a koji je ujedno bio jedan od hrvatskih političara koji su otvoreno koketirali s Rusima. Poznato je da je Bandić svojedobno tražio rusku diplomatsku putovnicu, a poznato je i da je bio gost ruskog predsjednika Putina, ali i veliki prijatelj nekadašnjeg ruskog veleposlanika u našoj zemlji Azimova.

Ovih dana postalo je poznato i to da je investitor iz UAE-a Alketbi angažirao zagrebačkog odvjetnika Antu Nobila kako bi zaštitio svoje interese u Hrvatskoj, baš kao što štiti interese udbaškog dvojca Perković i Mustač, čije je pomilovanje po zagovoru svojeg prijatelja Ivana Račana predsjednik Milanović ipak odbio. Prema Nobilovim riječima, on bi trebao surađivati s Alketbijevim timom koji se formira u EU-u radi operacionalizacije ugovora o kupoprodaji udjela Sberbanka u Fortenovi. Uz to, poznati odvjetnik tvrdi i kako je kompletan slučaj isključivo u nizozemskoj nadležnosti, kao i da će se sve bitno odvijati u toj zemlji, a ne u Hrvatskoj. Slijedom njegovih riječi, u Nizozemskoj bi u konačnici trebala biti donesena odluka o tome je li njegov klijent vlasnik udjela u Fortenovi ili ne. “Moj klijent nije državljanin ni jedne države EU-a. Posao s Rusima nije se odvrtio u EU-u, nego na relaciji Dubai – Moskva, prema tome, oni nisu prekršili nikakve sankcije. Moj klijent je kupio rusku tvrtku registriranu u Moskvi”, objasnio je Nobilo te dodao da je riječ o kompaniji koja preko nizozemske tvrtke ima suvlasništvo u Fortenovi.

Ruski utjecaj

Alketbi bi, kako zasad stvari stoje, trebao zatražiti registraciju vlasništva u Nizozemskoj, a ako to regulator u redovnom postupku ne odobri, ići će se na sud te će se u Nizozemskoj utvrditi radi li se o transparentnom poslu. Odluku Nobilo očekuje u roku od mjesec i pol dana, a uz to poručuje da nema potrebe za histerijom u Hrvatskoj, jer ako nije sve u redu, Alketbi neće postati vlasnik Fortenove.

“Bude li sve u redu, onda ga ne možemo spriječiti ako smo pristalice vladavine prava”, naveo je Nobilo, no izgleda da se s njegovim navodima baš i ne slažu u timu premijera Andreja Plenkovića koji navodno raspolaže i dokazima o tome da se iza Alketbija kriju hrvatski poduzetnici pod ruskim utjecajem. Baš s tim utjecajem on se sada spreman obračunati po svaku cijenu i zbog Fortenove, ali i zbog toga da obrani svoj ugled na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni. To će biti prilično izazovno jer je istina da Plenković i u svojim redovima uistinu ima proruski orijentirane kadrove koji se nerijetko kriju među predstavnicima takozvanog desnog krila HDZ-a, koje je ionako već počelo opstruirati Plenkovića nastojeći prebaciti na njega repove afere INA, čiji bivši članovi Uprave tuže kompaniju jer su smijenjeni bez milijunske otpremnine, što je premijer Plenković još prije nekoliko tjedana predstavljao kao svoj veliki uspjeh.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.