Marić nakon sastanka sa sindikatima: Gubitnici smo svi zbog kovida i recesije

28.10.2020. 19:47:00

'Gubitnici smo svi zbog kovida i recesije, a dobitnici su svi proračunski korisnici jer je proračun u potpunosti stavljan u službu očuvanja zdravlja, ljudskih života i radnih mjesta u gospodarstvu i državnoj upravi', komentirao je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka sa sindikatima kao i rebalans proračuna

'Danas je bio inicijalni sastanak a teme jesu bile božićnica i osnovica. Nismo govorili konkretne detalje oko toga samo smo najavili da bi izašli sa jednim prijedlogom u idućim danima po pitanju dinamike. Obveza naša je povećati osnovicu s 1.1. S obzirom na okolnosti ići ćemo s prijedlogom sindikatima. Nema smanjivanja, ali je moguća odgoda. Pa ćemo dalje razgovarati', odgovorio je ministar financija Zdravko Marić na pitanje mogu li sindikati računati i na božićnicu te na povećanje plaća od siječnja gostujuću u RTL Danas.

Dodao je kako su božićnice bile prijedlog sindikata još u lipnju da se o tome razgovara u ovom dijelu godine pa je sada to 'stavljeno na stol'.

Marić je rekao kako treba pričekati raspravu te da s njegove strane nije došao prijedlog o neisplati. 

'Govorili smo o tome da samo otvorimo pregovore.', kaže Marić. 

Istaknuo je kako su danas sa sindikatima razgovarali o osnovicama dok o božićnicama nisu. 

'Više smo govorili načelno o situaciji po pojedinim javnim i državnim službama. Mi smo svjesni svega ovoga i okolonosti. Drago mi je da ni u svibnju, a ni sada ne govorimo o smanjivanju plaća, ali opet da prilagodimo dinamiku povećanja okolnostima i mogućnostima proračuna i svih nas skupa.', rekao je ministar financija koji je na pitanje može li garantirati da se mirovine i plaće u javnoj službi neće dirati odgovorio: 

'Jamčio sam i prije, a to ću činiti i dalje. Poglavito zbog naših umirovljenika moramo slati takve jasne, umirujuće i nedvosmislene poruke da mirovine niti jesnu niti će biti pod znakom pitanja.'.

Potvrdio je isto i za plaće u javnom sektoru napominjući kako će o dinamici povećanja u idućoj godini razgovarati. 

Izvor: tportal.hr/Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izvorni autor: I. Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.