Marić precizirao tko može očekivati nove potpore i zašto se one vežu za cijepljenje

01.07.2021. 20:40:00

Premijer Andrej Plenković istaknuo je danas da je ambicija da Hrvatska bude potpuno spremna za uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine, kao i da će cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpore za očuvanje radnih mjesta. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je u HTV-ovom Dnevniku kako je ispred Hrvatske jako puno posla, ali kako je datum ulaska u eurozonu realan

Hrvatski javni dug je gotovo na 90 posto BDP-a. Marić je kazao kako je Vlada Republike Hrvatske radila na smanjivanju javnog duga, ali je Covid ipak utjecao na taj dug. Stopa rasta je za ovu godinu preko pet posto, a očekuje se i ponovno smanjivanje udjela javnog duga na razinu od 86 posto BDP-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je najavio da se ukida dio potpora gospodarstvu. Pošto su svi segmenti gospodarstva otvoreni, ali ipak uzimajući u obzir da su pojedini segmenti gospodarstva, recimo uslužne djelatnosti, pretrpjele su veće negativne posljedice Covida, te ih još uvijek osjećaju, stoga će se u razdoblju koji je pred nama intenzivno voditi razgovori s Udrugom poslodavaca upravo po pitanju da se s horizontalnog pristupa više usmjeri na sektorski dio.

'Danas je na Vladi donijeta odluka da se u segmentima kreativne industrije, povremenog prijevoza, turističkim agencijama idemo s pojedinačnim mjerama zasebnih resora', rekao je Marić za Dnevnik HRT-a.

Glas poduzetnika je protiv toga da potpore poduzetnicima ovise o cijepljenju. Marić je rekao kako cjepiva imamo u velikim količinama, ali je procijepljenost niža od očekivanja, stoga građane treba motivirati da se cijepe.

'Što se tiče ovih mjera za gospodarstvo to je sastavni dio dijaloga s gospodarstvenicima, a želja nam je i na takav način napraviti jednu dobru sinergiju između vrlo izdašnih mjera pomoći gospodarstvu koje smo cijelo vrijeme imali u funkciji, ali isto tako činjenicu da borbu protiv Covida ne možemo riješiti ničim drugim nego puno višim postotkom procijepljenosti', poručio je ministar Marić.

  •  U Domu sportova cijepljenje bez naručivanja

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Marić je naglasio kako je cilj Vlade da se vratimo na razinu koju smo imali 2019. godine, te da je u prvoj polovici godine prihodna strana na razini očekivanja, a pojedini segmenti blago čak i iznad toga. Neki porezni prihodi su iznad 2019. godine. Prati se i fiskalizacije iz dana u dan te se vide razlike među sektorima. Trgovina na malo je s indeksima i preko sto u odnosu na 2019., ali ugostiteljstvo i turizam su znatno ispod.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: S. S. / Foto: Patrik Macek

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.