Marić upravo govori o razlozima ostavke: 'Osjećaj mi kaže da je ovo najbolji trenutak za ovakvu odluku'

07.07.2022. 12:43:00

Zdravko Marić dao je ostavku na funkciju ministra financija na kojoj je bio od 2016. godine, ali do danas nije otkrio razloge napuštanja Vlade. Potvrđeno je samo da odlazi na vlastitu inicijativu, a nakon sjednice Vlade obratio se novinarima.

“Svi moji odgovori su u pravilu dosta iscrpni, nerijetko dugački i sveobuhvatni… pa da podijelim s vama razloge moje odluke koju sam donio prije nekog vremena. Ove odluke nije lako donijeti, ne donose se preko noći”, kazao je na početku.

“Prije 6 i pol godina prisegnuo sam na ovu časnu funkciju ministra financija. To je druga najvažnija moja uloga, odmah nakon uloge oca”, nastavio je. “Neka od naših postignuća se čine da su došla na lak način, nije baš tako… Početak mandata, tu sam bio svjestan da je potrebno djelovati izuzetno brzo. Spomenut ću neke izazove od tada, to je bilo prije svega donošenje proračuna”, dodao je, prenosi Telegram.hr .

‘Lijepe i manje lijepe godine’

Kazao je da je bilo i odluka koje nisu baš bile lake, dodavši da je jedna od njih odbijanje zaduživanja na međunarodnom tržištu.

“U međuvremenu, uslijedile su godine i lijepe i manje lijepe. Bilo je godina u kojima su pozitivni globalni ciklusi Hrvatskoj išli u korist. Ali i u tim godinama je bilo izazova”, kazao je pa spomenuo Agrokor. “Onda je u konačnici došlo to da je negdje nastao neki virus i proširio se cijelom svjetskom populacijom i učinio nas na neki način taocima”, nastavio je.

Zatim se dotaknuo ulaska Hrvatske u eurozonu. “I ono što sam rekao proteklih tjedana, točka na i”. “Ono što osjećam je osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je ovo sve skupa napravio. Isti taj osjećaj mi kaže da je ovo najbolji trenutak za donijeti tu odluku”, kazao je.

Nasljeđuje ga Marko Primorac

“Ja se u ovom trenutku više ne vidim u politici i moja odluka je da idem nekim drugim vodama”, poručio je.

Premijer Andrej Plenković je ministrima i članovima parlamentarne većine predstavio jučer Marka Primorca, profesora s Ekonomskog fakulteta koji bi trebao sjesti u Marićevu fotelju. “Već ionako mlade ministre u području gospodarstva, zamjenjujemo još mlađima”, kazao je premijer i dodao da će Primorac od idućeg petka biti novi ministar financija.

Uskoro opširnije…

Izvor: Telegram.hr/Foto:screenshot/N1

Izvorni autor: Katarina Škaro/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.