Mario Banožić razriješen dužnosti, mijenja ga Zdravko Jakop

11.11.2023. 16:52:00

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu poslijepodne da je Marija Banožića, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, razriješio dužnosti ministra obrane.

“U ovim okolnostima koje su izvanredne razriješio sam ministra Banožića dužnosti ministra obrane i  ovlastio Zdravka Jakopu  da obavlja sve poslove kao državni tajnik”, izjavio je.

Zdravko Jakop, brigadni general iz Višnjice pored Lepoglave, inače obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu obrane. Prema navedenim podacima u imovinskoj kartici, njegova mjesečna primanja iznose 2993,99 eura (bruto), odnosno 2554,29 eura kada je riječ o neto iznosu. Uz to, 2019. je jednokratno od osiguranja primio iznos od 11830,91 eura.

Njegova supruga zaposlena je u kaznionici u Lepoglavi te njeni mjesečni prihodi iznose 850,00 eura (neto).

Jakop otplaćuje i dva kredita – jedan u vrijednosti od 17068,30 eura za koji mu je mjesečni rata 38,52 eura, a drugi u vrijednosti od 2654,46 eura za koji otplaćuje mjesečni obračun od 210,26 eura.

On također u vlasništvu ima i više nekretnina: kuću s okućnicom u Lepoglavi, gospodarski objekt u Lepoglavi koji je naslijedio, šumu u Lepoglavi koju je također naslijedio, vinograd i oranicu u Lepoglavi…

Kad su u pitanju pokretnine, Jakop posjeduje dva BMW-a, jedan u vrijednosti od 5176,19 eura, a drugi u vrijednosti od 1990,84 eura. Supruga vozi golf vrijedan 4247,13 eura. Ima i mali traktor (TOMO VINKOVIĆ) vrijedan 4500,00 eura.

Završio Ratnu školu

Brigadni general Zdravko Jakop stekao je zvanje magistra inženjera prometa. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te stekao stupanj magistra znanosti. U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, a završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike te civilno osoblje iz članica NATO-a i partnerskih zemalja (PfP, ICI, MD i dr.).

U obranu suverenosti Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kad prelazi u 7. gardijsku brigadu. Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI).

Predavač je na Ratnoj školi OSRH «Ban Josip Jelačić» na temama iz područja međunarodnih odnosa i sigurnosti, a autor je nekoliko članaka, priručnika i knjiga koje se bave ratnom i braniteljskom tematikom.

“Raditi kao pomoćnik ministra bit će mi veliki izazov. Posla je puno, ali se toga ne bojim budući da imam iskustva u međunarodnim odnosima, kao i u tehnici. Nadam se da će kombinacija dobre volje i iskustva dobro funkcionirati”, rekao je Jakop 2016. godine, kada je došao u MORH.

Ističe da su financijska sredstva i ustroj važni, ali ne i najvažniji.

“Ako nema dobrih međuljudskih odnosa, tada nema sinergije i teško je ići naprijed. Stoga smatram da je posebno važno uspostaviti dobre odnose i povjerenje”, rekao je Jakop.

Izvor: PDN/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.