Markić: SAD znao točno kada će početi rat u Ukrajini i to su podijelili s nama

05.04.2022. 11:41:00

Američka obavještajna zajednica znala je sedam dana prije početka invazije na Ukrajinu kada će točno Rusi napasti Ukrajinu, a to su podijelili s Hrvatskom, kazao je na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić.

Markić je kazao da se u veljači u Muenchenu razgovaralo o mogućnosti ruske invazije na Ukrajinu ali da “nitko nije očekivao ovaj sukob” osim SAD-a.

Referirajući se na superiornost američkih obavještajnih podataka, Markić je istaknuo kako “jedan časnik američke obavještajne službe nije samo rekao da će se to dogoditi, već i kada”.

“SAD je odlučio iskoristiti svoju obavještajnu zajednicu, svoju diplomaciju, čak i medije, kako bismo svi bili svjesni toga”, istaknuo je Markić.

“Za neke od nas bilo je teško vjerovati u to”, napomenuo je Markić, dodavši kako taj slučaj, između ostalog, “dokazuje korist suradnje (sa SAD-om) za nas”.

Markić je sudjelovao na panelu “Sigurnost i vanjska politika” u sklopu Hrvatsko-američkog foruma zajedno s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, savjetnikom hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, Richardom W. Downingom, pomoćnikom zamjenika američkog državnog odvjetnika te s Lauren Speranzom, direktoricom transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA).

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:N1

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.