Markić se obrušila na Možemo: Smatramo vrlo opasnim pokušaje stranaka da cenzuriraju medije

13.03.2023. 15:20:00

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić prozvala je u ponedjeljak stranku Možemo pokušati cenzurirati medije koji pišu o temama koje joj nisu po volji, jer je prozvala VEM zato što je portalu Narod.hr dodijelio sredstva za temu "epidemije transseksualizma". 

"Smatramo vrlo opasne pokušaje političkih stranaka Možemo i onih koji su s njima povezani da cenzuriraju medije koji pišu o važnim temama koje im nisu po volji, te da iz pozicije političke moći napadaju udruge civilnog društva", izjavila je Markić na konferenciji za novinare.

Da je neka druga politička stranka, kaže Markić, napala Vijeće za elektroničke medije (VEM) radi sredstava koja su dodijelili udrugama koje zagovaraju LGBTQ ili transrodnost, to bi se smatralo napadom na slobodu medija, cenzurom i napadom na civilno društvo.

Rekla je da se udruga U ime obitelji s portalom Narod.hr na javnom natječaju VEM-a javlja posljednjih pet godina, a sve te godine dobivali su sredstva iz Fonda za pluralizam. 

Ove je godine Fond za pluralizam dodijelio oko 450.000 eura na 37 različitih neprofitnih nakladnika, a Narod.hr dobio je oko dva posto tih sredstava.  

Vukušić: Trendovi porasta rodne disforije među mladima 

Saborsku zastupnicu Ivanu Kekinu (Zeleno-lijevi blok) "osobito su razbjesnila" sredstva koja su dobila za temu "epidemije transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu", a tema je porast broja maloljetnika koji se izjašnjavaju kao transrodni iznimno je važan u svijetu i Hrvatskoj, kaže Markić. .

Psihijatar Herman Vukušić odbacio je tvrdnje Kekina da u Hrvatskoj ne postoji dijagnoza poremećaja vanjskog identiteta, kao što nije istina da u Hrvatskoj nema porasta rodne disforije među mladima, posebno u ženskoj tinejdžerskoj populaciji. Trendovi zabilježeni su u tri klinička bolnička centra u Zagrebu, Rijeci i Splitu, rekao je. 

Osnovni je razlog napada Kekin to što je dio stručnjaka htio nametnuti hrvatskim liječnicima smjernice za promjenu spola po kojima su hormonalne i kirurške intervencije kod djece dozvoljene i prije 14. godine života, što hrvatska medicina smatra nedopustivim, ustvrdio je Vukušić. 

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić, komentirajući prozivke, rekla je da će VEM "dati javne novine osvjedočenoj diskriminatornoj organizaciji da bi i dalje maltretirala transrodne osobe u Hrvatskoj". 

"Smatramo da je to nedopustivo sa stajališta zakona koje reguliraju VEM, sa stajališta Ustava i antidiskriminacijskog zakona. To što je VEM napravio je čisto poticanje na diskriminaciju - daje nekome novce da bi mogao diskriminirati i širiti predrasude i stereotipe o jednoj društvenoj skupini", rekla je je je Benčić.  

Izvor: Tportal

Izvorni autor: B.R/Hina/Foto: wikipedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.