Marko Livaja više nije najbolji igrač HNL-a, titulu ‘The best Hrvatske lige‘ oteo mu je - Bruno Petković

01.10.2023. 08:25:00

U predvečerje splitskog El Croatica oči su uprte u dvije velike zvijezde najvećih HR-klubova
  

Koliko puta smo se svi skupa naslušali one priče: ”Ne pobjeđuje pojedinac, već momčad”.

U načelu to je točna konstatacija, ali postoje igrači koji su sposobni biti prevaga i odlučiti svaku utakmicu i kad momčad igra slabo, postoje velemajstori nogometne igre koji jednim potezom, nadahnućem i čarobnim rješenjima, ruše sve taktike i zamisli suparničkih trenera, obično ih zovemo “matchwinnerima”.

U predvečerje poljudskog El Croatica oči su uprte u dvije velike zvijezde najvećih HR-klubova, hrvatske reprezentativce Marka Livaju i Brunu Petkovića. Njihov nedjeljni dvoboj intrigantan je “do neba”, kompletna nogometna Hrvatska kao da čeka odgovor na pitanje “tko je bolji”. Možda bi neko super računalo, neka umjetna inteligencija, dala odgovor na to pitanje, ali ne vjerujemo da bi netko povjerovao u taj rezultat.

Poklonici Majstora s mora sigurno bi kazivali da nema nikakve dvojbe, da je Livaja bolji, dok bi oni koji preferiraju plavu boju definitivno bili uvjereni da je bolji Petković. Nama se čini da je to ono pitanje što je bilo prije, kokoš ili jaje. Ipak, do ove sezone, Livaja je dominirao nad Petkovićem. Bio je kralj HNL-a, a kod navijača Hajduka i više, imao je, a to još uvijek i ima, status božanstva. Hajduk je bio Livaja, Livaja je bio - Hajduk. Jednostavno, Bog koji trči hrvatskim travnjacima.

Najbolji igrač lige

Ne samo to, dvije sezone u nizu kapetani HNL klubova izabrali su ga kao najboljeg igrača. U prvoj je sezoni zabio čak 32 pogotka u prvenstvu i Kupu. Prošle godine zabio je 21 pogodak uz čak 15 asistencija u dva domaća natjecanja. U usporedbi s Petkovićem, koji je na tri fronta zabio 15 pogodaka uz 9 asistencija, to su uistinu bile brojke za divljenje. Ali, ne samo zbog te zaista bogovske statistike, Livaja je bio ispred Petkovića i po dojmu koji je ostavljao na travnjaku. Petković je znao oscilirati, nekad mu je govor tijela izazivao nervozu i netrpeljivost Dinamovih navijača, čak i pogrdne povike s tribina uz onu poznatu navijačku rečenicu upućenu trenerima: ”Vadi ga van”.

Međutim, ove sezone došlo je do promjene. U statistici i u dojmu. Idemo prvo na statistiku. Petković je u dosadašnjem dijelu sezone u 13 utakmica zabio 7 pogodaka i 6 puta je asistirao, dok je Livaja zabio 5 pogodaka i 2 puta je bio asistent. S time da je Livaja jedan pogodak zabio u Kupu protiv Omladinca, nije to baš neki protivnik, zar ne? Uostalom, Petković je zabijao i asistirao u mnogo jačim utakmicama, u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europsku ligu, te u Konferencijskoj ligi...

Šlag na tortu

Dodajmo tome i dva Petkovićeva pogotka protiv Latvije, koja su ga potvrdila kao prvog napadača Vatrenih. Livaja je na “golgeterskoj dijeti” već duže vrijeme, posljednji pogodak u HNL-u zabio je Rudešu 20. kolovoza, a posljednju asistenciju bilježi šest dana kasnije protiv Varaždina.

Dojam? Petković djeluje moćno, nametnuo se kao lider momčadi, čovjek koji daje sve od sebe na travnjaku, ne samo da zabija i asistira, već i uklizava, trči kao da mu gori pod petama, svakim svojim pokretom ostavlja dojam najvažnije figure Dinama.

Dobivanjem kapetanske trake od Sergeja Jakirovića postao je iznimno odgovoran, prepoznali su to i navijači Modrih, koji su mu prvi puta otkako je u plavom dresu skandirali ime. Nikada neće imati status božanstva u Dinamu kao što Livaja ima u Hajduku jer Zagreb je drukčije podneblje od Splita, ali da ove sezone igra bogovski, to je prava istina. Usudili bismo se kazati da ovoga trenutka igra svoj najbolji nogomet u životu, bolje i od dana kad je trener Modrih bio Nenad Bjelica.

Livaja, pak, zadnjih mjesec dana nudi sliku igrača kakav je nekad znao biti Petković. U nekim trenucima kao da se u pokretima tijela pojavi bezvoljnost, ima i nervoze, kad svojim potezima ne rješava utakmice djeluje skromno. Nije to onaj Livaja od protekle dvije sezone, ovoga trenutka možemo ustvrditi da više nije najbolji igrač HNL-a, da mu je titulu “The best Hrvatske lige” oteo Petković. Zato će u nedjelju pogled na njih dvojicu biti zapravo šlag na tortu poljudskog spektakla. Livaja će sigurno željeti pokazati da je ovo samo privremena kriza, da je on najbolji igrač HNL-a, dok će Petković nakon derbija željeti čuti onaj uzvik:
”Kralj Livaja je mrtav, živio kralj Petković”.

Ne znamo, naravno, hoće li njih dvojica prisvojiti derbi jer na terenu će biti sva krema najboljih hrvatskih klubova, ali da će nogometni narod s posebnom pozornošću pratiti svaki potez najvećih zvijezda Hajduka i Dinama to je definitivno sigurno.

5+2 učinak je Livaje ove sezone u 11 utakmica, ima pet golova i dva asista

7+6 učinak je Petkovića ove sezone u 13 utakmica, ima sedam golova i šest asista

Petković protiv Hajduka


Bruno Petković je protiv Hajduka odigrao 20 utakmica, u kojima je postigao četiri pogotka i ubilježio sedam asistencija. Sudjelovao je Petković asistencijom u prvom ovosezonskom trofeju Dinama, kad je sjajnom loptom asistirao Martinu Baturini za pobjedu Modrih od 1:0. Vrlo važan pogodak Petković je zabio protiv Splićana prošle sezone na Poljudu iz jedanaesterca, tu su Modri izbjegli poraz, završilo je 1:1. Međutim, u posljednjem derbiju u Maksimiru, u onoj pobjedi Hajduka od 2:1, ispao je tragičar, iako je pogodio za 1:0. Promašio je jedanaesterac, a nakon toga je krenuo preokret Hajduka. (do)

Livaja protiv Dinama


Otkako je u veljači 2021. potpisao za Hajduk, Marko Livaja je nastupio u ukupno 12 derbija, postigavši pet pogodaka i upisavši dvije asistencije. Najbolje Livajino izdanje u derbijima dogodio se u prosincu 2021. godine, u Hajdukovoj pobjedi od 2:0 usred Maksimira. Prvo je primio loptu na prsa i lobom matirao Dominika Livakovića, da bi u posljednjim trenucima sve servirao na pladnju za Emira Sahitija i veliko slavlje Splićana. U prvom ovosezonskom prvenstvenom derbiju izveo malo remek-djelo u petercu ispred Livakovića, primivši loptu i zakucavši ju iz okreta za izjednačenje i početak Hajdukova preokreta koji je uslijedio. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.