Marko Tolić: ‘Pun sam nade da mi stižu ljepša vremena u Dinamu! Gdje se vidim za par godina? U A reprezentaciji Hrvatske‘

22.01.2022. 10:00:00

Marko Tolić došao je u plavi klub s velikim očekivanjima, ali ne može biti zadovoljan ostvarenim
 
  

Marku Toliću (25) pisalo se i raspravljalo prošle polusezone kao da je bio jedan od krucijalnih igrača Dinama. A mladić je bio parkiran u “garaži”, daleko od udarnog sastava. Odličan dribling, lucidnost, maštovitost, fini udarac, snalaženje u prostoru, ideja u igri... Sve su to bili komplimenti koji su zasipali Tolića u medijskom prostoru, ali gdje se to zapravo moglo vidjeti? Kada? Ne sjećamo se da je ikad jedan igrač Modrih, koji je bio daleko od udarne momčadi, dobivao toliko medijskog prostora. Svi su se pitali: ”Pa, dobro, zašto taj dečko ne igra?”

Bolje vrijeme

U polusezoni je ukupno odigrao 321 minutu u 16 utakmica u koliko je nastupio. Dakle, igrao je u prosjeku po dvadesetak minuta u ogledima u kojima je dobio priliku. Mizerno malo... Gdje je zapelo? Na Dinamovim pripremama u Rovinju pitamo ga stiže li na proljeće konačno njegovo vrijeme?

- Nadam se da stiže. Neću kazati da su ružni, ali vjerujem da su teški dani iza mene i da će ostati samo - prošlost. Optimist sam i pun nade da na proljeće za mene stižu ljepša nogometna vremena. Gdje je zapelo? To nije pitanje za mene. Ne znam, teško je to meni komentirati. Na meni je pokazati ono što ljudi u i oko kluba, kao i navijači, sigurno cijene, a to su dobre igre koje definitivno mogu ponuditi. Želim igrati nogomet koji volim i u kojem uživam bez obzira koliko će takav moj nogomet biti zastupljen kroz minutažu. Kroz treninge mogu napredovati, uz nadu da će stići ta veća minutaža, nastupi, pogoci, asistencije... - kaže nam Tolić.

 

Je li bivši Dinamov trener Damir Krznar razgovarao s vama na temu vaše minutaže, je li vam kazao zašto ste je dobivali na kapaljku, je li vam ukazivao što morate popraviti kako biste se približili udarnom sastavu?

- Rijetko koji trener će doći do igrača i kazati mu zašto ne igra. Do nekih zaključaka možemo doći sami. Ali, uz pomoć stručnog stožera možeš ispravljati stvari koje ti se zamjeraju. Svjestan sam da postoje stvari koje moram ispraviti, uostalom, to se može odnositi na svakog igrača, uvijek postoji prostor za napredak i nadogradnju. Na to se fokusiram. Ako već ne igram utakmice, želim kroz treninge podizati svoje kapacitete kroz više trke, agresije, defenzivnu igru... To je jedini ispravan put. A odgovore na pitanje zašto ne igram mogu ponuditi treneri.

Idealni scenariji

Mislite li da će se sad promjenom trenera i dolaskom Željka Kopića ipak promijeniti vaša priča u Dinamu?

- Nadam se da hoće, vidjet ćemo...

Kad ste dolazili iz Lokomotive, je li vam kroz glavu prolazilo da dolazite u veliki klub i da bi se baš nešto takvo i moglo dogoditi? Nije se lako u plavom domu izboriti za udarni sastav?

- Ne, nisam... Sigurno nisam. Svatko ima svoj idealan scenarij, ima ideju kako bi se stvari trebale odvijati. Naravno da sam očekivao da ću igrati više nego što sam igrao. No, Dinamo mi je poslužio kao prilagodba na vrhunsku razinu nogometa. Ne samo u HNL-u, nego i u Europi. Naime, kad trenirate s igračima kakvi su u Dinamu, onda napredujete bez obzira na to što nemate neku minutažu i rijetko igrate. Mislim da sam ostao pozitivan, bez obzira na sve, te da sam dobro iskoristio ovo vrijeme u Dinamu. Znamo i moju prošlost, nije bila laka, nisam imao baš idealan nogometni put. Ali, vidite, kroz taj trnoviti put sam se uspio probiti, te dostići razinu zbog koje sam u Dinamu.

Brojne opcije

Jeste li kad razmišljali o posudbi? Eto, baš smo nekidan pričali s vašim kolegom Josipom Šutalom, koji nam je kazao da je njemu posudba u Istri iznimno pomogla, sad je igrač udarne momčadi?

- Da, razmišljao sam o svim opcijama. Eto, prošlo je 15 mjeseci otkako sam u Dinamu, a počeo sam u svim tim danima samo na šest utakmica. To je otprilike prosječno kao da odigram jednu utakmicu, pa me nema dva i pol mjeseca. Nije to lako izdržati. Posebno mentalno. Puno se stvari mota glavom. Da, glava mi nije bila čista. Pogotovo ove jeseni, borio sam se s puno toga. No, na kraju sam se odlučio fokusirati isključivo na Dinamo. Želim iskoristiti ove pripreme, ali isto tako ću razgovarati s ljudima u klubu, sa stručnim stožerom, vidjeti što misle, pa ću onda razmišljati o daljnjim potezima i nekim odlukama koje bih mogao donijeti.

 
 

Koliko se pisalo u medijima, Nenad Bjelica vas je želio u Osijeku?

- O tome ne znam ništa...

Kakav Dinamo možemo očekivati na proljeće?

- Baš sam optimist. Postavljeni su snažni temelji i konstrukcija momčadi, trener Kopić i ovaj stručni stožer su zaslužni za to. Jasni su nam zadaci koji se traže na taktičkom planu. Ono što mi se posebno sviđa jest činjenica da će Dinamo igrati nogomet koji navijači vole. Igrat ćemo ofenzivniji nogomet, koji će donijeti više prilika i više pogodaka nego u jesen. Filozofija igre je takva da se vrši visoki presing na protivničku obranu, tako da će u HNL-u našim suparnicima biti teško izlaziti prema naprijed. S takvom igrom možemo stvoriti probleme momčadima u Europi, pa i Sevilli.

Nema straha

Kaže da se imaju čemu nadati protiv Seville.

- Ako se dogodio Tottenham, zašto se ne bi dogodila i Sevilla? Prije te utakmice sa Spursima nitko nije vjerovao i nas. Nadam se i da Sevilla neće vjerovati u nas! Možemo mi njih iznenaditi. Pa, pogledajte naš roster, to su sve vrhunski igrači na svim pozicijama. Nema razloga za nekakav strah pred utakmice sa Sevillom.

Znači, nema straha za Dinamove navijače, obranit ćete naslov prvaka?

- Ne trebaju strahovati! Uz dužno poštovanje našim konkurentima, Dinamo je i dalje za koplje ispred svih. Tako će i ostati...

A gdje se vi vidite za par godina?

- U A nogometnoj reprezentaciji Hrvatske!

Izvor: sportske.hr/Foto: GNK Dinamo

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.