Markotić: 'Možemo očekivati dvojne infekcije - gripe i korone'

25.08.2020. 09:06:00

Za sve scenarije se pripremamo. I za mogućnost velikog broja oboljelih što uvijek donosi zimsko razdoblje, komentirala je Alemka Markotić u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'

Stanje nije alarmantno, brojevi se povećavaju u cijelom svijetu. Jedan od razloga je, u ovim krajevima gdje je bilo ljeto, ljudi su poželjeli malo opuštanja, no to je bilo preko granica. Pratimo situaciju cijelo vrijeme. Ono što je problem je da ljude možete spasiti od svega osim od njih samih. Potrebno je pridržavati se mjera, izjavila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u emisiji HRT-a 'Dobro jutro, Hrvatska'. 

Rekla je kako nema puno iskustava sa školskom djecom i korona virusom u svijetu. 

- Države su uvele online nastavu s početkom epidemije, ali studije koje su rađene u Koreji, Kini... čini se da djeca. osobito mala, nisu tako veliki širitelji virusa. Nekad mi se čini da maloj djeci kad nešto objasnite oni se tako ponašaju. Reagirat ćemo na potencijalno žarište, ukoliko se pojavi - govori.

Objasnila je kako se može ponovno zaraziti korona virusom te da takve mogućnosti postoje kod svake infekcije, makar kod određenih virusa znaju biti rijetke. 

- Za sve scenarije se pripremamo. I za mogućnost velikog broja oboljelih što uvijek donosi zimsko razdoblje. Pritisak na zdravstveni sustav će sigurno biti velik jer se nekad neće moći utvrditi o kojoj se infekciji radi, zbog gripe koja tad dolazi. Moguće je očekivati i dvojne infekcije, i gripe i Covida. Bilo bi dobro da se cijepi i cijelo radno stanovništvo, ne samo rizične skupine - zaključila je. 

Izvor: 24sata/Foto:Tomislav Pavlek/PIXSELL

Izvorni autor: Astrid Čada/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.