MARKOTIĆ: “NEMA RAZLOGA ZA SUMNJU U RUSKO I KINESKO CJEPIVO, a sigurniji ćemo biti kad se procijepi većina svjetskog stanovništva”

29.01.2021. 09:28:00

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je u četvrtak kako za sada nije dokazano da su se u Hrvatskoj pojavile nove mutacije koronavirusa, ali da to ne znači da taj mutirani virus ne cirkulira.

Markotić, koja je i članica Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, gostovala je u četvrtak u HTV-ovu Dnevniku i potvrdila da je prije jedan od novih sojeva virusa nađen samo na sjeveru Hrvatske. Objasnila je da je riječ o soju iz Škotske koji je izazvao brže širenje infekcija, što dijelom objašnjava i epidemiološku situaciju u Varaždinu a, kako je rekla, vjerojatno i u Čakovcu.

Nema razloga za sumnju u rusko i kinesko cjepivo

S obzirom na činjenicu da je došlo do problema u isporuci cjepiva, Markotić je na pitanje – zašto se Europska unija ne okrene prema ruskom i kineskom cjepivu – odgovorila kako nema razloga za sumnju u rusko i kinesko cjepivo jer je riječ o zemljama koje imaju visoki stupanj tehnologije i znanja, ali i poručila kako treba dostaviti i pregledati dokumentaciju.

Istaknula je kako ne vidi potrebu za bilo kakvom diskriminacijom u smislu toga otkud dolazi cjepivo već je, objasnila je, bitno jesu li određene tvrtke uputile dokumentaciju i zadovoljavaju li sve ono što je potrebno za registraciju cjepiva u Europskoj uniji.

U vezi problema s isporukom cjepiva, Markotić je rekla kako svi znamo da ništa nije idealno te da se mogu pojaviti određeni problemi, ali da je onda važno pošteno iskomunicirati i reći je li riječ o problemima u proizvodnji ili su tvrtke odlučile zbog profita preusmjeriti doze cjepiva.

Smatra da će i oni koji su, ili će biti, cijepljeni u prvoj fazi moći biti sigurniji tek kada većina svjetske populacije bude cijepljena.

Dio imunološke memorije može se zadržati više tjedana i mjeseci

Zbog problema u isporuci cjepiva produljuje se i rok za primanje druge doze cjepiva. Na pitanje koliki može biti maksimalni vremenski razmak između primanja dviju doza, Markotić je odgovorila kako naš imunološki sustav već pri prvom cijepljenju razvija dio imunološke memorije koja se može zadržati više tjedana i mjeseci.

“Ne bih bila nesklona vjerovati da ćemo biti zaštićeni i ako odgodimo nešto dulje nego što se sada zna da je razmak između dvije doze”, dodala je.

Vezano uz vijest da je njemačko povjerenstvo za cjepiva objavilo kako se AstraZenecinim cjepivom ne bi trebali cijepiti stariji od 65 godina, Markotić je izjavila kako ne treba biti ishitren te da se vjerojatno radi i o određenim vrstama pritisaka.

“U starijih ljudi možemo očekivati da, zbog njihova nešto oslabljenog imunološkog odgovora, ne samo cjepiva AstraZenece, nego i neka druga, ne budu tako učinkovita i onda to treba pratiti. U svakom slučaju, određena zaštita će se sigurno postići”, istaknula je Alemka Markotić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.