MARTINJE JE PRED VRATIMA, A POLICIJA JE SASVIM JASNA: Od petka pojačavaju kontrole. Niti jedan zaustavljeni vozač ovo neće izbjeći

06.11.2019. 11:17:00

Zagrebačka policije objavila je da će povodom Martinja pojačati kontrole

U prvih deset mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke u prometnim nesrećama poginulo je 30 osoba, odnosno 20 osoba ili 40 posto manje. Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, s obzirom na činjenicu da u ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine slavimo Dan Svetog Martina – „Martinje“ kada postoji rizik da će određeni dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će od 8. do 12. studenog 2019. godine, od 22 do 6 sati pojačano postupati u prometu u cilju sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja, izvijestili su iz PU zagrebačke.

Što će se sve kontrolirati?

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Ujedno, tih će datuma i tijekom dana policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

Preporuke policije

Policija je objavila i preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol:

  • ne sjedajte za upravljač vozila,
  • osigurajte si prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu
  • budite odgovorni prema sebi i drugima

Napominju da kada su u pitanju najteži prometni prekršaji, a osobito prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, policija uz mjere propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama prema vozaču pod utjecajem alkohola, sukladno Prekršajnom zakonu, primjenjuje i posebne mjere, odnosno: 1) donosi naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju – najduže na 12 sati ili 2) uhićuje i uz optužni prijedlog počinitelja prekršaja privodi sucu za prekršaje.

Izvor: Danas.hr/Foto:Ilustracija: Shutterstock

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.