MATIĆEVOM DOMINISTRU TRI GODINE ZATVORA ZBOG MITA

02.12.2020. 19:23:00

Nekadašnji ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje i bivši pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić osuđen je nepravomoćno u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu na tri godine zatvora zbog primanja 50.000 eura mita.

Mikuliću se u kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je boravio u pritvoru od 28. prosinca 2012. do 28. lipnja 2013. godine, a oduzima mu se imovinska korist u iznosu od 362.800 kuna koju u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude mora uplatiti u korist državnog proračuna. Uz to, Mikulić mora nadoknaditi i trošak postupka za provedena vještačenja u iznosu od 146.000 kuna.

Prema optužnici, Mikulić je 2005. godine radi namještanja natječaja zatražio 50.000 eura mita od suvlasnika varaždinskog Stanoinga Branka Dretara, čiji su stanovi bili ponuđeni za stambeno zbrinjavanje branitelja i drugih stradalnika Domovinskog rata. Mikulića se teretilo i da je od Dretara tijekom 2008. godine zatražio 100.000 eura na što je suvlasnik Stanoinga pristao, ali nije isplatio mito pa je Mikulić, nakon što je Dretar razriješen dužnosti člana uprave Stanoinga, od drugog Stanoingovog suvlasnika Eduarda Brumena bezuspješno zahtijevao isplatu mita u iznosu od 200.000 eura.

Mikulić je za ista kaznena djela nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora u lipnju 2018. te je na tu presudu početkom svibnja podnio žalbu Vrhovnom sudu koji je ukinuo presudu i donio odluku o ponovljenom suđenju.

Bivši doministar, koji ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosanskohercegovačko, uhićen je u prosincu 2012. godine.

Tadašnji ministar branitelja Predrag Matić naglasio je da je njegovo ministarstvo od početka surađivalo s pravosudnim tijelima kako bi se ispitao ovaj slučaj. Matić je pritom ocijenio da je ministarstvo ”tijesno surađivalo s pravosudnim tijelima jer je smatralo da je malo zločina gnjusnijih od onih počinjenih na štetu hrvatskih branitelja”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Ivo Ravlić/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.