Matjaž Kek u velikom intervjuu za SN otkrio zašto je odbio Dinamo!

19.07.2020. 15:55:00

‘Nisam imao nikakvih rokova, niti sa strane Dinama, niti sa strane Slovenskog saveza.‘

Nesuđeni trener Dinama Matjaž Kek u Mariboru je s obitelji. Početkom sljedećeg tjedna dolazi na odmor u Hrvatsku. One večeri kad se zahvalio na ponudi iz Maksimira i ostao izbornik Dežele, dogovorili smo se da ćemo o svemu popričati za koji dan. Eto, taj dan je bio jučer.

Jasno, prvo najvažnije pitanje...
Zašto niste prihvatili Dinamo, zašto se se odlučili ostati slovenski izbornik?

- Nemam puno toga za dodati nakon što se oglasio Slovenski savez i predsjednik Radenko Mijatović. Vidite, kad se dobije Dinamova ponuda, treba se dobro razmisliti, stvar razgledati iz različitih kutova. Dinamo je gigant na ovim prostorima, tako da kad stigne poziv da preuzmete klupu takvog kluba mora se zastati, promisliti. Te, jasno, porazgovarati s ljudima s kojima imaš trenutačni ugovor, to je Slovenski savez. Zato sam uzeo time-out nakon ponude iz Zagreba, htio sam se konzultirati sam s sobom i s ljudima iz našeg saveza. Trebao sam donijeti bitnu oduku. Donio sam je, kraj znate, zar ne?

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Što je na koncu prevagnulo?
- Nisam mogao pogaziti riječ koju sam dao našem savezu i predsjedniku u onom trenutku kad sam prekinuo s Rijekom i potpisao ugovor kao izbornik Slovenije.
 

Dogovor je svetinja

Je li vas na bilo koji način predsjednik Radenko Mijatović nagovorio da ostanate izbornik?
- Ne, nije me on nagovorio, nije me nitko nagovorio, to je bila samo moja odluka. Nisam imao nikakvih rokova, niti sa strane Dinama, niti sa strane Slovenskog saveza. Nitko mi nije rekao da se do određenog trenutka moram odlučiti. Kad sam sve stavio na vagu, odlučio sam ostati izbornik. Znate, kad je Dinamo u pitanju, onda se zaista mora vagati, jer je to velikan ovih prostora.

Mnogi su kalkulirali da ste možda odustali od Dinama jer ste se plašili reakcija slovenske javnosti?
- Ne, pa nikada ne možeš sve zadovoljiti. Jednostavno se radilo o mojoj načelnosti. Uvijek sam slušao sebe, uvijek sam sam donosio odluke i uvijek mi je moja riječ bila važnija od bilo kojeg potpisa ugovora. Dogovor je za mene bio svetinja. Mislim da vam kažem iskreno... Ne bih se dobro osjećao da sam pogazio svoju riječ koju sam dao Slovenskom savezu.

U Dinamu kažu da ste već razgovarali sa Zoranom Mamićem o nekim budućim danima, o mogućim pripremama s Dinamom, nekim kadrovskim rješenjima?

- Opet moram ponoviti... Kad je u pitanju tako veliki klub kao što je Dinamo, bilo je sasvim normalno da mi je bio prezentiran sportski segment. To je uobičajeno. Da, upoznao sam ljude u Dinamu sa svojim razmišljanjima, s nekim svojim pitanjima. Čast je preuzeti Dinamo, tako da onog trenutka kad je stigla ponuda, logično jest da sam o sportskom segmentu razgovarao s ljudima u Maksimiru. Jer preuzeti Dinamo je kompleksna stvar, nije to samo sjesti na klupu pa što bude, bude... Naročito kad si ugovorom vezan s druge strane. To sam dao do znanja prve sekunde kad sam dobio ponudu Dinama. Dugo se poznajem s ljudima iz zagrebačkog kluba, meni je na kraju iznimno drago što je sve ispalo korektno, sa strane Dinama i sa strane Slovenskog saveza. Interesi u bili različiti, ali, eto, ovako je završilo.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Visoko je letvica

U Dinamu su ipak ostali šokirani vašom odbijenicom. Nekako su ipak držali da ćete prihvatiti njihovu ponudu.
- Znali su u Dinamu da imam ugovor sa Savezom, da je to ugovor na duže vrijeme, i onog trenutka kad su me zvali, odmah sam im rekao da će ga biti teško raskinuti, da će biti teško izaći iz njega. Nije bilo nikakvih pritisaka, a ja sam se u jednom trenutku morao odlučiti na koju ću stranu. Izabrao sam, u Dinamu su bili maksimalno korektni kad sam im to priopćio, razumjeli su... Svi mi na ovim prostorima znamo što je Dinamo. Rezultati tog kluba posljednjih godina su bili fascinantni, letvica je postavljena jako, jako visoko. Nenad Bjelica je postavio tu letvicu, stvorila se pozitivna atmosfera, gledao sam i guštao u europskim utakmicama Modrih.
 

Poštovanje tradicija

Još je nešto želio posebno naglasiti...
- Ako je netko pomislio zašto odmah nisam kazao ‘ne’, onda moram naglasiti da nisam ja baš takav frajer da samo tako prijeđem preko Dinamove ponude, da prije toga dobro ne razmislim i porazgovaram s ljudima. Nisam taj tip. Zapravo, poziv Dinama je za mene bio priznanje.

Dobro, nikad se ne zna. Možda u nekom budućem vremenu, za, recimo, dvije godine ipak sjednete na maksimirsku klupu?
- U našem trenerskom životu je to tako, nikad ne znaš što se može dogoditi. Kod mene postoje neka načela, poštujem neke tradicije. No, teško je danas predvidjeti kamo će nogomet u globalu uopće krenuti u ovim novim okolnostima. Ne može se sad razmišljati kako će se razvijati karijere igrača ili trenera, ili kako će se razvijati neki klubovi. Držim da će se u nogometu mnogo toga promijeniti, a najbitnija će biti financijska stabilnost. Nogomet nam daje veliko zadovoljstvo, veselje, kako god da je. Međutim, situacija je iznimno teška u cijelom svijetu, tako da se u ovom trenutku ništa ne može planirati. Naročito na dugi rok. Samo da što prije počne normalno igrati. Da se opet vrati ona stara nogometna atmosfera. Ali nitko sad ne može predvidjeti kako će s stvari odvijati, u kojem će smjeru nogomet krenuti, sve je potpuno neizvjesno - zaključio je Matjaž Kek.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: Srđan Vrančić

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.