MATURANTE OVO NEĆE OBRADOVATI: Ako dobiju jedinicu iz eseja više neće moći proći hrvatski jezik

22.11.2020. 10:46:00

Maturanti više neće moći proći hrvatski jezik s jedinicom iz eseja na državnoj maturi

S jedinicom iz eseja maturanti više neće moći proći hrvatski, piše danas Večernji list, navodeći da se unatoč epidemiji ne razmišlja o odgodi te će se testovi državne mature pisati od 4. lipnja.

Dok javnost raspravlja o eventualnom zatvaranju škola i prelasku na online nastavu, u sjeni obrazovnog sustava ostaje znatno važnija vijest. Ovogodišnja generacija maturanata, koja će ispite državne mature službeno polagati 1. lipnja sljedeće godine, trebala je pristupiti novoj državnoj maturi.

Krah reforme

Riječ je o ispitu koji je trebao imati novi sadržaj, a koji je kurikulskim promjenama implementiran u nastavu tijekom velike četverogodišnje kampanje obrazovne reforme, no kada je uspoređen stari i novi sadržaj, a ispiti državne mature za ovu generaciju već pripremili, reforma je i službeno doživjela krah jer izmjena u ispitima državne mature i nema.

Nema ih ni u izbornim ni u obveznim predmetima, osim u hrvatskom jeziku. A i tamo su izmjene male – uglavnom se odnose na manji popis obvezne lektire i činjenicu da će zbog manje lektirnog sadržaja učenici morati pokazati znatnije razumijevanje pročitanog.

U čemu je razlika?

Izmjena se dakle odnosi na količinu naslova, ne i na lektirne naslove, pa i ovogodišnja generacija treba biti spremna da će ih u esejskom dijelu ispita dočekati “Antigona”, “Posljednji Stipančići”, “Zločin i kazna”, “Hamlet”, “Nora”, “U registraturi”, kao i pjesme Cesarića i Matoša. To su naslovi koje itekako dobro moraju iščitati i razumjeti.

Baš kao ni lani, ni ove godine nema govora o potencijalnoj odgodi mature, donosi Večernji list.

Izvor: net.hr/PDN/Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Izvorni autor: HINA

Autor: