Medicinski tim MORH-a poletio za Litvu, nose stotinjak kilograma zaštitne opreme: "Naši vojnici su dobro, imaju dobru skrb"

29.03.2020. 11:17:00

Vlada RH ustupila je službeni avion za prijevoz medicinskog tima Hrvatske vojske u Litvu gdje su četvorica vojnika pozitivni na koronavirus.

Medicinski tim Hrvatske vojske s potrebnom medicinskom opremom poletio je u nedjelju u jutarnjim satima službenim avionom Vlade RH iz zračne luke "Dr. Franjo Tuđman" iz Zagreba u Litvu.

Tamo će pružiti dodatnu potrebnu pomoć pripadnicima HV-a koji se u Litvi nalaze u sklopu 2. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), u situaciji epidemije koronavirusa.

"Hrvatska vojska trenutno sudjeluje u NATO aktivnosti u Republici Litvi sa 187 pripadnika 2. hrvatskog kontingenta od kojih su četiri pripadnika pozitivna na koronavirus te imaju blaže simptome bolesti, a 39 pripadnika nalazi se u samoizolaciji", priopćeno je iz MORH-a.

Dodatni medicinski tim čine doktor medicine i medicinski tehničar te neophodan medicinski materijal. Avion će na putu za Litvu sletjeti u Njemačku gdje će se ukrcati i tim njemačkih liječnika te će svi skupa otići u Litvu.

"Riječ je o još jednoj potvrdi partnerskih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Njemačke kao i solidarnosti prema svim pripadnicima Borbene grupe NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi u ovim izazovnim vremenima zajedničke borbe protiv koronavirusa", dodaje se u priopćenju MORH-a.

Avion s medicinskim timom Hrvatske vojske i nužnom medicinskom opremom ispratili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar.

Poslana medicinska oprema i materijal

Admiral Hranj je pojasnio da je u skladu sa situacijom hrvatska Vlada odlučila poslati avion za prijevoz medicinskih djelatnika, doktora i tehničara kako pomoć liječnici u Litvi. "Usput šaljemo i medicinsku opremu i materijal da im se nađe pri ruci", dodao je istaknuvši: "Nadam se da će ova mala gesta biti od pomoći našim vojnicima u Litvi".

Kako je rekao, riječ je o medicinskom osoblju, djelatnim vojnim osobama iz sustava čija će zadaća biti pomoći jednoj liječnici koja se u sklopu kontingenata nalazi u Litvi.

"Njihova zadaća je da pomognu našoj liječnici koja u ovim trenutcima ima povećane aktivnosti i povećan napor i da joj se nađu pri ruci", naglasio je i dodao da danas za Litvu odlazi i poprilično velika lista medicinske i zaštitne opreme, od nekih stotinjak kilograma, a koja između ostalog uključuje zaštitne maske, rukavice, kombinezone, razne lijekove, protiv temperature, antibiotike.

"Vojnici su dobro, imaju dobru skrb"

Što se tiče situacije u Litvi, vezano za koronavirus admiral je rekao da situacija nije ništa dramatičnija ili teža nego što je u nekim drugim susjednim državama. "Naši vojnici su dobro, smješteni su u dobrim uvjetima. Imaju dobru skrb. I svi naši vojnici trenutno koji su označeni pozitivno nemaju ozbiljnijih simptoma", objasnio je i zaključio da će se sve daljnje odluke donositi iz dana u dan u skladu s procjenama te da će se liječnici vratiti u Hrvatsku kad se situacija stabilizira i smiri.

"Avion će na putu do Litve svratiti u Berlin, gdje će se ukrcati sedam njemačkih liječnika te zajedno s njima otići u Litvu. To je jedan dobar primjer bilateralne suradnje dvaju prijateljskih i savezničkih država", istaknuo je.

General Zdilar kazao je da će medicinski tim biti potpora kolegici u Litvi koja je tamo sama. "Imala je jako puno posla. Za naših 40 vojnika trebalo je napraviti epidemiološke kartone, staviti ih u samoizolacije, četvoricu koji su pozitivni prevesti na izdvojenu lokaciju", pojasnio je general istaknuvši: "Veliki posao za jednu osobu pa smo zato poslali potporu".

Njemački liječnički tim ide pomoći svojim vojnicima

Isto tako, naveo je da njemačka strana upućuje liječnički tim kao potporu svojim pripadnicima obzirom da je njemački kontingent najbrojniji te dodao da na terenu rade svi skupa i da je kolegijalnost jako dobra.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju sa zarazom u Litvi i naglasio kako je najvažnija disciplina i odgovornost. "Što bude više discipline i odgovornosti - to ćemo imati manje slučajeva i prije ćemo izaći iz ove situacije", zaključio je general Zdilar.

Natporučnik Luka Gmaz liječnik u 1. mehaniziranoj bojni Tigrovi koji se upućuje u Litvu rekao je prije odlaska da je na terenu u Litvi medicinski tim, kolegica liječnica i kolega tehničar koji odrađuju izvrstan posao.

"Međutim, kako situacija sada zahtjeva dodatni angažman, odlučeno je da se tamo pošalju dodatne snage u ispomoć", rekao je i osvrnuo se na trenutno zdravstveno stanje pripadnika Hrvatske vojske u Litvi: "Zdravstveno stanje četvero oboljelih pripadnika je dobro. Kod ovakvih situacija teško je za predvidjeti daljnji razvoj međutim smatram da ne bismo trebali imati većih poteškoća. Naime radi se o discipliniranoj populaciji i o jednom zatvorenom krugu što nam olakšava posao i mislim da tu neće biti većih problema i da će sve uskoro biti dovedeno u redovno stanje."

"Inače, u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi pored zemlje domaćina ukupno sudjeluje 1018 savezničkih vojnika. Uz hrvatske vojnike, radi se o pripadnicima vojski Nizozemske, Norveške, Belgije i Češke koji sudjeluju u aktivnosti u okviru Borbene grupe pod vodstvom Saveze Republike Njemačke. Zaraženi vojnici izmješteni su iz baze Rukla gdje su inače smješteni, na 100 kilometara udaljeno vojno vježbalište Pabrade", zaključuje se u priopćenju MORH-a.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto: MORH

Izvorni autor: M.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.