Medved: Do sada postavljeno 646 kontejnera i kućica, 60 jučer

21.01.2021. 15:37:00

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja Tomo Medved izjavio je u četvrtak da su na području Sisačko-moslavačke županije postavili ukupno 646 kontejnera i kućica za stradale, a samo jučer njih 60.

“Do sada smo postavili 646 kontejnera i mobilnih kućica, a samo tijekom jučerašnjeg dana postavili smo ih 60”, rekao je Medved na sjednici Vlade.
Dodao je kako su redovito održavali sjednice Stožera, a osim redovitih sjednica održani su i sastanci predstavnika Stožera, Ravnateljstva civilne zaštite i predstavnika lokalne i regionalne samouprave.

Lokalni stožeri Civilne zaštite proslijedili su ukupno 2230 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile svoje domove, od čega je 880 prioritetnih zahtjeva.

U državnim stanovima trenutno je privremeno stambeno zbrinuto 49 obitelji, odnosno 124 osobe kojima su stambene jedinice oštećene ili uništene u potresu.

Nakon izvida konzervatora na terenu, pokrenuta je inicijativa o određivanju mjesta za pohranu arhitektonskih stilskih elemenata zgrada koji su pronađeni tijekom raščišćavanja urušenog materijala na području Siska, Petrinje i Gline.

Zaključkom Stožera Ministarstvo kulture preuzelo je nadležnost za koordinaciju svih aktivnosti vezanih za zaštitu sakralnih objekata.

Donošenjem zaključka Vlade u vezi s otpisom potraživanja kućanstvima za energiju, kao i obustavu naplate RTV pristojbe kućanstvima na području Sisačko-moslavačke županije te općina Pokupsko i Kravarsko u Zagrebačkoj županiji, Vlada pokazuje socijalnu odgovornost prema građanima pogođenima ovom katastrofom i uvjereni smo da će ova mjera barem dijelom pomoći u ovim danima, istaknuo je Medved.

Što se tiče štete na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije, na prošloj sjednici Vlade osigurano je 25 milijuna kuna za njihovu sanaciju, a Stožer koordinira i prati sve aktivnosti na terenu.

Vezano za odluku Vlade o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa, a koja se tiče nabave stočne hrane, poljoprivrednicima je do sada izdano 283 tone stočne hrane na području Gline i Petrinje.

Prijavljeno 45.548 oštećenih objekata

Sve sastavnice sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti redovito obavljaju svoje aktivnosti, istaknuo je Medved te izdvojio Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja je obavila 337 intervencija na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, osiguravanju ruševnih mjesta i drugih zadaća.

Od posljednje sjednice Vlade podijeljeno je 49 tona hrane, 21.000 litara vode, 20.000 toplih obroka te je provedena 451 usluga psihosocijalne pomoći.

Zaprimljeno je 856 novih prijava, a pregledano je 1242 objekta. Proveli su ažuriranje baze podataka i uklonili duple prijave pa se broj prijava smanjio za 2210 te je sada broj prijavljenih objekata 45.548.

“Posebno ističem napor koji je uložen u stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava, koji smo jučer implementirali, s temeljnim informacijama o stanju na području koje je stradalo od potresa”, rekao je Medved.

Sustav je rezultat zajedničkog rada Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Geodetskog fakulteta u Zagrebu i Državne geodetske uprave. U njemu su objedinjeni svi podaci o posljedicama potresa na terenu, svih naselja, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata te podaci o prebivalištu i boravištu stanovnika, kao i o zdravstvenim ustanovama i školama.

“Uvjeren sam kako će ovaj alat olakšati rad i proces donošenja odluka svim službama u Stožeru”, poručio je Medved.

Dan nakon potresa, 30. prosinca 2020., izrađeni su novi digitalni ortofoto snimci za područje Petrinje, 3. siječnja za područje Siska i 7. siječnja za područje Gline, ukupne površine 6000 hektara, istaknuo je na sjednici Vlade ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Autor: