MEGA SKANDAL: ‘Sve upućuje da se šefica EK nalazi u višestrukom sukobu interesa prema farmaceutskim kompanijama’

18.02.2022. 21:11:00

– Vršimo vlastito istraživanje i sve upućuje da se predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nalazi u višestrukom sukobu interesa prema farmaceutskim kompanijama i mora snositi odgovornost. Istragu radi i Europski ombudsman, a pozvali smo i druge institucije da odrade svoj posao’, napisao je europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić na svom Facebook profilu.

Naime, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odbila je objaviti SMS poruke poslane glavnom izvršnom direktoru Pfizera tijekom nabavke 1,8 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa.

Predsjednica EK javno je priznala da je u travnju prošle godine razmjenjivala privatne poruke s Albertom Bourlom o pokušaju da se ubrza uvođenje cjepiva EU.

Naime, u dogovoru vrijednom 35 milijardi eura, za koji se šefica Komisije hvalila da ga je osobno ispregovarala, cijena svakog pojedinačnog cjepiva porasla je sa 15,50 na 19,50 eura.

– Nekoliko postotaka provizije za osobe koje su pomogle sklopiti visokoprofitabilni posao je uobičajeno. Čak i odvjetnici koji sklapaju složenije ugovore znaju dobiti poneki postotak ukupnog posla. Ako je ugovoreno cca 1,8 milijardi doza, onda je vrijednost posla negdje između 20 i 30 milijardi, a postotak je sitnica od 200 -300 milijuna eura…’, izračunao je znanstvenik Gordan Lauc iznos kojeg je Ursula najvjerojatnije spremila u džep.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.