MERKEL I BALKAN ‘Vučiću je jasno poručila što želi od njega, to mu se nije svidjelo. Hrvatska? Imali smo sreće...‘

24.09.2021. 20:34:00

Angela Merkel prema Zapadnom Balkanu oduvijek je imala specifičan odnos. Nikada nije bila preveliki zagovornik proširenja Europske unije, iako nikada nije htjela zatvoriti vrata državama kojima je cilj da postanu članice. Najbolji primjer je Srbija.

Merkel je na svojoj posljednjoj turneji jasno rekla srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću što očekuje od njega.

- Vladavina prava - zagrmila je kancelarka.

Vučiću se to nije svidjelo. Nije ni predsjedniku Albanije Ediju Rami...

Što se tiče Hrvatske, može se reći da smo imali jako puno sreće. Ključan je bio jedan sastank Vijeća Europske unije kada je Merkel odlučila presjeći.

- Da jednom prekinemo tu priču. Hrvatska je veličine pola Pariza, neće nam naštetiti - rekla je Merkel i jasno naznačila da su pregovori Hrvatske s EU došli svom kraju.

Odnose Angele Merkel i država zapadnog Balkana detaljno je analizirao ekspert za vanjsku politiku Jutarnjeg lista Željko Trkanjec.

 

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Željko Trkanjec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.