Migrantska kriza na grčko-turskoj granici ulazi u drugi tjedan

07.03.2020. 09:23:00

Europska unija u petak je jasno dala do znanja migrantima na turskoj granici da prestanu pokušavati prijeći u Grčku, ali razmišlja o mogućnosti za dodatnu pomoć Ankari, dok napetosti i sukobi između grčke interventne policije i izbjeglica ulaze u drugi tjedan.

Deseci tisuća migranata nastoje ući u Grčku kao članicu EU-a, nakon što je Turska 28. veljače rekla da da ih neće više pokušavati zadržati na svojem teritoriju, kako je to bilo dogovoreno 2016. s EU-om, u zamjenu za milijarde eura pomoći.

Grčke i turske sigurnosne snage ponovno su upotrijebile suzavac u petak, rekli su svjedoci, ispustivši oblake dima iznad graničnog prijelaza Kastanies-Pazarkule.

Neki migranti ispirali su vodom oči koje su ih pekle, drugi su trčali preko polja pokušavajući naći prolaz u dobro čuvanoj granici.

"Vijest o navodnoj otvorenosti (grčko-turske granice) je lažna i ljudi se ne bi trebali ondje kretati", rekao je vodeći diplomat EU-a Joseph Borell novinarima za vrijeme sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Zagrebu.

Europska unija trebala bi ponuditi više od 6 milijardi eura obećanih 2016. da pomogne izbjeglicama, no Turska mora prvo prestati koristiti ih kao "ulog u pregovorima", rekao je.

Turska, koja je primila blizu 4 milijuna sirijskih ratnih izbjeglica, kaže da EU nije ispunila ranije dana obećanja.

Osim toga želi više europske pomoći u Siriji, gdje se njezine snage sukobljavaju sa sirijskim vladinim snagama koje podržava Rusija.

Kao znak tvrđeg stava EU-a nakon migrantske krize 2015. kad je iz Turske u Europu ušlo više od milijun migranata, ministri u Zagrebu rekli su da su spremni poduzeti "sve potrebne mjere" da zaustave ilegalni ulazak u Grčku, no nisu dalje objašnjavali.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova tu je izjavu kritiziralo kazavši kako to pokazuje da europske zemlje koriste migrante kao političko sredstvo i da su dopustili kršenje međunarodnih zakona. Ministarstvo je dodalo da potpora EU-a Grčkoj pokazuje kako blok dopušta da se njegove vlastite vrijednosti i zakoni ne poštuju.

Izvor: Hina/Foto:Reuters

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.