Mihalinec: Dobro kompromisno rješenje, štrajk se prekida i od sutra nastava

02.12.2019. 18:25:00

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je u ponedjeljak kako je u pregovorima s Vladom postignuto dobro kompromisno rješenje s konačnim ciljem nadoknade zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja od 6,11 posto, pa se štrajk prekida i od utorka ponovno kreće školska nastava.

Mihalinec je pojasnio je kako je podizanje koeficijenta na razinu od 1,406 za visoku stručnu spremu razlomljeno u tri koraka te će biti realizirano za godinu i mjesec dana.

“Time smo zajedno s Vladom ispunili ciljeve”, poručio je s konferencije za novinare u Banskim dvorima.

Dodao je kako su istodobno dogovorili izmjenu uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje istom dinamikom i postocima: 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

“Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći realizacijom sporazuma, a posebno je uređeno da najniže plaćena radna mjesta – tajnice i računovođe – dobiju postotak i ujednačenje koeficijenata”, istaknuo je Mihalinec.

Sindikati jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma

Ustvrdio je da prihvaćanjem takve uredbe o koeficijentima sindikati u odgoju i obrazovanju jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma u sustavu odgoja i obrazovanja.

U ime kolega iz ostalih sindikata najavio je da je štrajk zaustavljen i da se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji i nenastavno osoblje vraćaju na radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao.

“Imamo apsolutno povjerenje u Vladu i premijera da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako je dogovoreno i da će biti pripremljen dogovoreni sporazum”, rekao je Mihalinec. Zahvalio je svima na strpljenju i podršci, od roditelja, učenika i ostale javnosti, naročito sindikalnom članstvu koje je sudjelovalo u sindikalnoj akciji.

Dodao je kako su dogovorili i bržu realizaciju akcijskog plana borbe protiv nasilja te u tome smo dobili potporu premijera.

Složili smo se da se rješenje može donijeti samo na ovaj način

Mihalinec je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li sada postignut cilj i zacrtano povećanje koeficijenata od 6,11 posto. “Izuzetno je važno da smo se složili da ovo rješenje može biti donijeto danas samo na ovakav način. Svima je sačuvan ponos i dostojanstvo i riješen status”, ustvrdio je.

Kazao je kako su sindikalna tijela ovlaštena donositi takve odluke, uvjeren da će zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja prihvatiti ovo rješenje i podržati sindikate u daljnjim sindikalnim aktivnostima

“Zahtjevi prema Vladi su ispunjeni, povećanje koeficijenata od 6,11 posto je utemeljeno, moralno i pravedno i sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna”, zaključio je Mihalinec.

(Hina)

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.