Mihalinec: Štrajk ide dalje, ako dođe do zabrane, postupit ćemo prema sudskoj odluci

29.11.2019. 17:01:00

Plenković je danas ponovio da će Vlada i dalje tražiti rješenje te upozorio da se djeca moraju vratiti u školu

Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama objavili su službene rezultate referenduma. Zaposleni u osnovnim i srednjim školama odbili su ponudu Vlade. Premijer Andrej Plenković pozvao je predstavnike sindikata na sastanak, a koji je počeo u 16 sati.

– Nismo stigli poslati pisani dogovor, mislimo da će usmeni odgovor biti dovoljan. Danas je premijer taj koji donosi odluku, odnosno kada će se učenici vratiti u svoje klupe, a nastavnici na svoj posao – rekao je sindikalni čelnik Branimir Mihalinec prije sastanka te istaknuo kako je 90 posto zaposlenika u školama koji su izašli na referendum odbilo vladinu ponudu.

– Vlada je nudila dodatke kao rješenje, a da će se o koeficijentima razgovarati. Mi smo te ponude dali ljudima na izglasavanje, no to nije bilo ono što smo tražili. Štrajk ide dalje, ako dođe do zabrane štrajka, sigurno ćemo postupiti prema sudskoj odluci – dodao je.

Plenković je danas ponovio da će Vlada i dalje tražiti rješenje te upozorio da se djeca moraju vratiti u školu.

"Ako krenem putem nerazumnog i neracionalnog trošenja, osjetit ćemo korake unatrag u određenim segmentima. Ako promijenim trend, neće biti dobro. Rješenje je jako dobro. Ljudi koji su bili na sastanku vjerovali su ovoj Vladi", kazao je danas premijer. Rekao je novinarima i da treba pričekati da se održe razgovori sa sindikatima.

Odmah nakon odbijenice oglasila se i ministrica Blaženka Divjak koja je kazala da je potrebno hitno pronaći rješenje. Dodala je da se dijalog između Vlade i sindikata mora nastaviti zbog učenika koji su s današnjim danom izgubili petnaesti dan nastave.

Radeka: Sustav je u blokadi, čekamo što će Vlada napraviti

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže da je sustav u blokadi, a sindikati čekaju što će Vlada napraviti.

"Stanje je jasno, nemamo posebnih taktičkih pozicija. Sustav je u blokadi toliko dugo, očekujemo što će Vlada napraviti u ovom trenutku", rekao je Radeka novinarima pred Banskim dvorima.

Na pitanje hoće li sindikati potpisati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, uzvratio je da njegov sindikat sigurno neće.

"Jasno sam rekao i na konferenciji za novinare - to je zakon spojenih posuda, kako je to uostalom i premijer navodio. Kad riješimo krizu sa koeficijentima, onda ćemo prići rješavanju problema sa osnovicom plaće", poručio je.

Stipić: Zabrana štrajka bila bi poraz Vlade

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić izjavio je da će, ako bi došlo do zabrane štrajka, to ponajprije biti poraz Vlade jer će se tu postaviti brojna pitanja, između ostalih i o nemoći premijera.

Tu će se postaviti brojna pitanja, poput - zašto poslije 35 dana, a ne poslije pet? Postavit će se pitanje nemoći premijera i možda svega onoga što nas je vodilo tome da ne možemo drugačije nego tim putem riješiti ovaj spor, kazao je.

Tvrdnje da ako obrazovni sindikati odbiju ponudu, ostali sindikati javnih službi ne mogu potpisati temeljni kolektivni ugovor, Stipić je ocijenio kao svojevrsni pritisak na školske sindikate.

Izvor: Večernji.hr

Izvorni autor: Karolina Lubina Hina Maša Ilotić Šuvalić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.