Mikrobolog Baskić objasnio zašto bi u trećem krugu cijepljenja trebalo promijeniti proizvođača cjepiva

21.04.2021. 15:48:00

U trećem krugu cijepljenja, koji se očekuje u jesen, najbolje bi bilo primiti cjepivo napravljeno na platformi drugog proizvođača cjepiva, a ne onog kojim su ljudi prethodno cijepili, sugerirao je u srijedu srbijanski stručnjak, ustvrdivši da se tako postiže širi imunološki odgovor na covid-19

Mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta sveučilišta u Kragujevcu dr. Dejan Baskić izjavio je za kragujevačku TV K1 da se cijepio Pfizerom, kao i većina zdravstvenih djelatnika, ali je rekao da bi se u sljedećem krugu procjepljivanja cijepio kineskim Sinopharmom.

To cjepivo se pokazalo sporijim u stvaranju imunološkog odgovora i potrebno je više vremena za stvaranje zaštite, ali kinesko cjepivo sadrži cijeli mrtav virus i "razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein", dok Pfizer imunološki sustav priprema "samo na S protein", citirala je agencija Tanjug Baskićevu ocjenu o učinkovitosti cjepiva.

Baskić je ukazao na rezultate istraživanja koja pokazuju da je kinesko cjepivo bolja obrana od novih mutacija virusa, konkretno u slučaju brazilske varijante. On drži da cijepljenjem preparatom napravljenim na drugoj platformi "imunološki odgovor bi bio bolji".

Baskić, koji je u Kragujevcu provodio istraživanje o učinkovitosti cjepiva, naglašava kako preliminarni rezultati istraživanja upućuju na zaključak da je "svako cjepivo dobro" te da građani u tom pogledu ne bi trebali dvojiti da li se cijepiti ili ne. 

Srbija se, prema posljednjim službenim podacima, u kampanji procjepljivanja, u kojoj koristi četiri cjepiva, bliži trimilijuntoj datoj dozi, dok je Beograd na korak do milijunte doze, što je oko 40 posto cijepljenih punoljetnih stanovnika prijestolnice.

U Srbiji je od danas moguće cijepljenje Pfizerom i Sputnjikom bez prethodne prijave posredstvom elektroničkog sustava, a samo u begradskim domovima zdravlja je za neprijavljene građane otvoreno 17 punktova za cijepljenje. 

Izvor: tportal.hr/Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Izvorni autor: V. B./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.