Milanović mu je na piku neko vrijeme, Okučani su okidač

12.05.2020. 09:40:00

Incident na obilježavanju obljetnice akcije Bljesak u Okučanima planirala je, kako doznaje Express, desnica u HDZ-u te je najvjerojatnije imao zeleno svjetlo ministra branitelja, ali postoji i druga verzija cijele priče...

U prilog tezi spomenutoj u podnaslovu ide to što je protokol za Okučane mijenjan, a organizator je Ministarstvo branitelja. U prvoj verziji, koju su objavili neki mediji, stoji da vijence prvo polažu predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar branitelja Tomislav Medved, ministar obrane Damir Krstičević te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a tek nakon njih braniteljske udruge te udruge policije. 

Navodno u toj verziji uopće nije ni bio predviđen predsjednik države. No dio naših sugovornika okupljenih oko jedne braniteljske udruge smatra kako je sve organizirano kao odgovor na to što je ministar Medved izbačen iz službenog protokola komemoracije u Jasenovcu, što je podržao predsjednik države Zoran Milanović, a ovaj mu je to opasno zamjerio. 

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine, inzistirao je na tome da Medved ne bude u Jasenovcu jer, u suprotnom,  neće on doći. Iako Kraus, kako nam je rečeno, nema ništa osobno protiv zamjenika šefa HDZ-a i ministra branitelja, zamjera mu što njegovo ministarstvo financira neke udruge kojima je cilj stvoriti sasvim drugu sliku o Jasenovcu, puno blažu, prema kojoj nije bilo ubijanja u tom ustaškom logoru. 

 | Author: Ivica Galović (PIXSELL)
Ivica Galović (PIXSELL)
Naravno da na takvo plasiranje i iskrivljivanje slike o zločinima u Jasenovcu predstavnik Židovske općine nije mogao mirno gledati. Zbog toga najmanje što je mogao, objašnjavaju nam, jest protestirati protiv toga da se žrtvama pokloni s čovjekom koji pomaže u promidžbi iskrivljene slike o logoru Jasenovac. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković htio je prvotno sa sobom povesti ministra Medveda, vjerojatno, kako nam objašnjava sugovornik blizak desnici u stranci, da zadovolji tu istu desnicu u HDZ-u, no kad je Kraus postavio ultimatum - ili on ili ja - odlučio je ipak povesti ministricu kulture Ninu Obuljen. 

“Plenković tu ništa ne može, barem ne sad kad idu izbori, jer mu Medved i Krstičević trebaju. Medved ima velik ugled u svom rodnom kraju (Karlovačka županija) te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer je branio i obranio Dubrovnik svojom postrojbom. Kao i u Zagrebu, gdje živi”, govori nam sugovornik s desnog dijela HDZ-a te dodaje da se među braniteljima govori kako Medved najodgovornijim za zabranu dolaska u Jasenovac ne smatra Ognjena Krausa nego Zorana Milanovića jer je on prvi podržao Krausov ultimatum. 

“Medved već neko vrijeme ima na piku Milanovića, a ovo sad je samo okidač. Pa poludio je čovjek, tko ne bi”, govori nam naš sugovornik. 

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
No kad smo pokušali doznati neke detalje o Tomi Medvedu, naši sugovornici iz HDZ-a samo su ga hvalili. Kažu da se Tomo Medved jednostavno pokazao kao ljudina u presudno vrijeme, dakle ‘90-ih, te da je na glasu kao čovjek koji svakome tko je u nevolji voli pomoći. Za razliku od HDZ-ovca Andrije Mikulića, za kojeg nitko nema lijepu riječ, naš sugovornik kaže kako nikad nije čuo niti jednu lošu riječ protiv Mede, kako ga od milja zovu. 

Malo mu, napominje, imputiraju da nema veze s Plenkovićem, ali što god je braniteljska populacija htjela, njegov resor je proveo. Smatra da treba svakako istaknuti da se Tomo Medved 2016. godine na parlamentarnim izborima pokazao preferencijalno jak te je dobio samo nekoliko glasova manje od Davora Ive Stiera u sedmoj izbornoj jedinici. 

No s druge strane, ima i onih koji smatraju da je Medved tu samo iskorišten, odnosno da odrađuje sve što je potrebno za stranku. Kako slikovito objašnjava naš drugi sugovornik blizak braniteljima - “HDZ sinekurama osigurava glasove branitelja, a HDZ je država u državi”. 

Navodi kako postoji nekoliko braniteljskih grupacija, no ona najveća i najutjecajnija je oko HDZ-a. Zbog toga taj sugovornik drži da je u Okučanima sasvim sigurno sve bilo detaljno isplanirano kako bi se ljudima pružio igrokaz jer ulazimo u izborno vrijeme. Moralo se Milanovića isprovocirati, pogotovo nakon Jasenovca.

 
 | Author: Ivica Galović (PIXSELL)
Ivica Galović (PIXSELL)
“Stvar je vrlo jednostavna, izbori su pred vratima, pa ideološke priče postaju aktualne. I to je tako. Otvorio ih je Milanović, a branitelji su samo bacili loptu nazad”, smatra naš sugovornik. 

Objašnjava da je braniteljska populacija izmiješana, manji dio je uz Zorana Milanovića, drugi su uz Milana Bandića, a najveća grupa se, kako smo već rekli, okuplja oko HDZ-a. Ima još nekih manjih grupacija. No, primjerice, uz Bandića su Miodrag Demo i Jozo Miličević, uz HDZ već poznata imena poput Josip Đakića, generala Miljenka Filipovića, generala Tome Medveda, generala Damira Krstičevića i drugi. 

“Sjetimo se samo šatora u Savskoj 66, koji je, između ostalog, bio usmjeren na rušenje predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića. Tu su glavni protagonisti bili Josip Klemm, kojeg je na čelu Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata zamijenio Zoran Maras, jedan od dvojice koji su u Okučane došli u crnim majicama s natpisom ‘Za dom spremni’, i Glogoški, a podržavao ih je, naravno, HDZ. Spominje se i to da su Tomu Medveda, nakon što je brzopotezno smijenjen Mijo Crnoja, predložili upravo šatoraši Tomislavu Karamarku za ministra branitelja”, napominje naš sugovornik, koji je uvjeren da je i predsjednik Milanović osvetoljubiv kad god se sjeti šatora, pa tad jednostavno izgubi kompas i izgovori stvari koje ne promisli prije, poput one da ploču HOS-a treba baciti. 

 | Author: Ivica Galovic/PIXSELL
Ivica Galovic/PIXSELL
Činjenica je da uskoro počinje kampanja za parlamentarne izbore, pa se tako ponovno otvaraju ideološki ratovi. Prema informacijama Expressa, Hrvatski sabor trebao bi biti raspušten 15. svibnja, nakon čega predsjednik Zoran Milanović raspisuje datum izbora. Prema našim informacijama, bez obzira na spomenute incidente, Milanović neće “zezati” oko datuma izbora te će ga odrediti u dogovoru sa strankama. Navodno će već idućeg tjedna organizirati konzultacije o datumu izbora. 

Vjeruje se i da će vladajući imati dovoljan broj ruku za raspuštanje Sabora, bez obzira na Bandićeve “žetončiće”, koji su definitivno za to da se što kasnije raspusti parlament. Upravo zbog toga dio u HDZ-u strahuje da bi mogli pokazati neposlušnost te navodno zbog toga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za njih već ima rješenje, a to je uhljebljenje u Zagrebačkom holdingu.

“Već su dogovoreni transferi, a žetončići samo moraju dignuti ruku za raspust. SDP, s druge strane, nema izbora. Oni mogu sad biti protiv izbora u srpnju, ali kakva je to oporba koja ne želi izbore?! To onda nije oporba i oni vrlo dobro znaju da si to ne smiju dopustiti, tako da će, pretpostavljam, glasati za raspuštanje Sabora. Nema im druge”, govori nam sugovornik iz HDZ-a, koji je uvjeren da njegova stranka više neće ulaziti ni u kakvu suradnju s Bandićem. 

 | Author: Ivica Galović (PIXSELL)
Ivica Galović (PIXSELL)
Najvjerojatnije neće moći sami sastaviti Vladu, kako kaže, ali u tom slučaju postoje tri mogućnosti, prva je da ona bude HDZ plus manjine, druga je da ona bude koalicijska, znači HDZ plus Miroslav Škoro, te na kraju velika koalicija, znači HDZ i SDP. 

“Mi, naravno, radimo svoja istraživanja i odlično stojimo. Prema tim istraživanjima, Miroslav Škoro ne može dobiti više od 15 mandata, i to ako ide s Mostom. Ne znam koliko će mu pomoći to što će s njim najvjerojatnije ići i Hasanbegović te Željka Markić, jer tad se definitivno pozicionira previše u desno, ispada da je riječ o proustaškoj desnoj stranci”, govori nam naš sugovornik. 

Nakon što bude poznat datum izbora, počinje nikada dosad viđena kampanja, čiji bi smjer mogao diktirati Nacionalni stožer civilne zaštite, čiji su najistaknutiji članovi u HDZ-u.

Izvor: express.24sata.hr/Foto:Davor Javorović

Izvorni autor: Tea Kvarantan Soldatić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.