Milanović na Bledu za što skoriji ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU

16.05.2021. 20:43:00

Zagreb i Ljubljana tu su da pomognu prijateljima sa zapadnog Balkana da uđu u Europsku uniju, jer je to svima u interesu, kao što je pretpostavka da je i Sloveniji u interesu ulazak Hrvatske u Šengensku zonu, rekao je u nedjelju na Bledu predsjednik Zoran Milanović

Predsjedatelji Procesa Brdo-Brijuni, predsjednici Hrvatske Zoran Milanović i Slovenije Borut Pahor održali su u nedjelju na Bledu radni sastanak uoči godišnjeg sastanka na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, priopćeno je iz njegova Ureda.

Inicijativa Proces Brdo-Brijuni u proteklih deset godina pokazala “da ima itekako smisla”, rekao je Milanović novinarima prije sastanka s kolegom Pahorom.

„Tu smo da potaknemo i pomognemo svojim prijateljima i susjedima sa zapadnog Balkana, u pravilu s prostora bivše Jugoslavije plus Albanija, da što prije i što jednostavnije, ukoliko je to moguće, uđu u Europsku uniju jer je to svima u interesu“, rekao je hrvatski predsjednik.

Milanović pretpostavlja da je i Sloveniji u interesu da Hrvatska što prije uđe u šengensku zonu.

„Sve je to dio jedne široke priče u kojoj ćemo učiniti sve što je moguće, prije svega naše vlade, dakle izvršna vlast, ali i s naše strane, da naši susjedi, što prije postanu dio zajednice kojoj mi pripadamo“, poručio je.

„Na kraju krajeva Europa je jedna i treba biti jedna jer kada god se ovaj prostor u povijesti dijelio nije bilo dobro", ocijenio je hrvatski predsjednik.

Zato je pozvao na suradnju unatoč različitostima.

"Nemamo o svim pitanjima ista stajališta, ali vjerujem da imamo stajališta koja su spojiva i koja mogu međusobno živjeti i dati nekakav rezultat", rekao je hrvatski predsjednik.

Poručio je da je "optimist u pogledu sutrašnjeg sastanka" te očekuje kvalitetan samit u ponedjeljak na Brdu kod Kranja.

Proces Brdo-Brijuni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na europskom jugoistoku i stvorili preduvjeti za proširenje Europske unije.

Izvor: tportal.hr/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Z. K./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.